Prehrana dijakov na Poklicni in tehniški šoli za storitvene dejavnosti

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj
družboslovne vede
ekonomija in turizem
ŠCV, Poklicna in tehniška šola za storitvene dejavnosti
Tjaša Lesnik, Katja Lipnik, Natalija Strmčnik
Petra Ramšak, Andreja Štefan Bukovič, Antonija Jakop

V mladostnem obdobju je uravnotežena in varovalna prehrana zelo pomembna za zdravo rast in razvoj odraščajočega telesa. Po raziskavah sodeč pa so prehranske navade slovenskih dijakov slabe, saj uživajo energetsko gosta ter nezdrava živila in opuščajo zajtrk. Posledici neustrezne prehrane sta naraščajoča prekomerna telesna teža in debelost med mladimi, kar ima negativne posledice za poznejše življenje, hkrati pa slabo vpliva na njihovo samopodobo. Z letošnjim šolskim letom, ko je uzakonjeno subvencioniranje dijaške prehrane, ima šolsko okolje pomembno vlogo pri dobri dostopnosti do zdravih živil in bolj zdravih alternativ za energetsko gosta živila. Bo to dijake vzpodbudilo in motiviralo k izboljševanju prehranskih navad? Z raziskovanjem virov smo najprej spoznavali pomen, značilnosti in pravilno sestavo zdrave prehrane v mladostnem obdobju, nato pa še primerjali urejenost osnovnošolske, dijaške ter študentske prehrane v Sloveniji z drugimi evropskimi državami. V raziskovalni nalogi so predstavljeni rezultati ankete, s pomočjo katere smo raziskali mnenje dijakov PTŠSD Šolskega centra Velenje o subvencioniranem toplem obroku, predvsem mnenje o zadostni količini in pestrosti obroka. Zanimalo nas je tudi, če si dijaki kupujejo še dodatno malico in če zajtrkujejo. Navade, ki jih je človek sprejel v otroštvu in mladosti, najpogosteje ohrani, tudi ko odraste. Zavedamo se, da se prehranske navade v veliki meri oblikujejo v družini, zato želimo na osnovi izsledkov naše raziskave pripraviti priporočila o zdravem načinu prehranjevanja za dijake in tudi njihove starše.

Raziskovalna naloga:
Prehrana dijakov na Poklicni in tehniški šoli za storitvene dejavnosti
PrenosOgled