Uporabnost kavne usedline

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj
drugo
agronomija
OŠ Gustava Šiliha
Tadej Glinšek
Suzana Pustinek, Anita Povše

Kavo imenujemo seme kavovca in pijačo, ki jo dobimo s kuhanjem zmletih kavnih zrn. Kava je danes nepogrešljiva pijača, ki izvira iz Jemna, kjer so jo prvič gojili. Plodovi so različnih barv: rjave, rumenkaste, rdeče ipd. Kava kot pijača pa je navadno črna ali temno rjava. Učinke kave so odkrili po naključju. Glavna značilnost kave je, da deluje proti nespečnosti, saj vsebuje kofein. Največ kave pridelujejo v Braziliji. Kava kot rastlina spada v deblo kritosemenk in razred dvokaličnic. Vsi, ki so že pili kavo vedo, da na dnu skodelice kave ostane kavna usedlina. Marsikdo jo zavrže, malo manj znano pa je, da je uporabna tudi v koristne namene npr. kot gnojilo. Kavna usedlina vsebuje veliko dušika, kalija in fosforja (NPK), ki so pomembni za rast rastlin. To me je tudi privedlo do tega, da sem izbral poskus, kjer raziskujem, kako kavna usedlina vpliva na rast rastlin, torej kot gnojilo. Prav tako sem ugotavljal vsebnost hranil (NPK) v kavnih usedlinah različnih kav. Ugotovil sem, da kavna usedlina vsebuje višjo vsebnost hranil kot sama tla, in sicer približno toliko kot kompost, a bistveno manj kot mineralna gnojila. Z različnimi vrstami zelenjave sem izvedel rastni poskus. Pri tem poskusu sem ugotavljal, kako dodatek kavne usedline zemlji vpliva na rast rastlin. Pri rastnem poskusu sem ugotovil, da dodatek kavne usedline tlem vpliva na rast rastlin in sicer za različne rastline različno. Pri prevelikih dodatkih kavne usedline se spremeni tudi sposobnost tal za zadrževanje vode, kar lahko neugodno vpliva na rast rastlin. Povzamem lahko, da je kavna usedlina v primerni količini uporabna kot dodatek za rast rastlin.

Raziskovalna naloga:
Uporabnost kavne usedline
PrenosOgled