Nam polnozrnat kruh lahko škoduje?

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj
drugo
ekologija, prehrana
OŠ Livada
Tjaša Strmčnik, Katarina Vetrih, Nejc Zajc
Simona Žohar, Boris Bubik

V današnjem času se nam zdi uživanje zdrave prehrane pomembno, saj je način življenja hiter in zahteven. Pa je hrana, ki jo obravnavamo kot zdravo, res zdrava? To smo se vprašali tudi mi, zato smo se odločili, da raziščemo, ali je polnozrnat kruh, ki velja za zdravega, res tak. Za kruh smo se odločili, saj je najpogostejše živilo na jedilniku. Zanimalo nas je, kakšne so prehranjevalne navade ljudi v Šaleški dolini glede kruha. V ta namen smo izdelali anketo, ki je pokazala zanimive ugotovitve. Ljudje niso dobro obveščeni o sestavinah in izvoru kruha, poznajo pomen polnozrnatega kruha v prehrani, večinoma ga kupujejo v trgovinah, na izbor kruha pa najbolj vpliva kvaliteta. Pri raziskovanju smo opravili sežig različnih vrst moke in se lotili peke kruha, kjer smo opazovali organoleptične lastnosti. Dobavitelj kruha na naši šoli je Žito Ljubljana, zato smo se pri njih pozanimali o nabavljanju in shranjevanju žit in moke ter sami izdelavi kruha. Sanitarni inženir z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano - centra za okolje in zdravje Celje (nekdanji Zavod za zdravstveno varstvo Celje) nam je odgovoril na nekaj vprašaj o varni prehrani. Po drugih že zapisanih virih smo poiskali podatke o zgodovini kruha in ugotovili, da je nekoč bel kruh veljal za prestižnejšega in so ga uživali bogatejši sloji prebivalstva. To danes ne velja več, kar smo dokazali tudi z rezultati ankete. Po ogledu filma o francoskem polnozrnatem kruhu, ki zaradi količine pesticidov škoduje zdravju, pa nas je zanimalo, kakšno je stanje v Sloveniji.

Raziskovalna naloga:
Nam polnozrnat kruh lahko škoduje?
PrenosOgled