Njami, še bi mami! Prehrambene navade nekoč in danes v Šmartnem ob Paki

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj
humanistične vede
zgodovina
OŠ bratov Letonja, Šmartno ob Paki
Lara Podgoršek, Manca Trebižan
Zoran Habot, Barbara Trebižan

V raziskovalni nalogi smo z anketnim vprašalnikom in z intervjuji želeli ugotoviti, kaj radi jemo osnovnošolci danes in kaj so radi jedli naši starši, stari starši ter pradedki in prababice kot otroci za zajtrk, kosilo in večerjo. Naši stari starši ter pradedki in prababice so jedli doma pridelano sezonsko hrano. V trgovini so kupovali sladkor in sol ter občasno riž in testenine, redkeje meso. Za zajtrk so najpogosteje in najraje jedli kruh z belo kavo, za kosilo juho, krompir in solato, za večerjo pa mlečno juho, močnik in žgance. Redko so si privoščili sladko pijačo z mehurčki, kraherl, o kateri so sanjali vsi otroci Šmartnega ob Paki, kjer so omenjeno pijačo tudi izdelovali. Naši starši so v otroštvu za zajtrk najraje jedli kosmiče, čokolešnik, kruh z namazom in pili kakav. Za kosilo so najpogosteje jedli testenine, krompir, riž in meso, najraje pa ocvrto meso ter pili gazirane pijače. Za večerjo so bile priljubljene palačinke, kosmiči, pica in sok. Danes otroci za zajtrk, kosilo in večerjo izbiramo podobne jedi in pijače kot naši starši. Za kosilo in večerjo radi jemo še kebab, hamburger in ocvrt krompirček. Danes veliko več otrok kosi v šoli kot nekoč. V otroštvu naših starih staršev, pradedkov in prababic so pojedli vso hrano, večino jedi so jedli z žlico, vsak je imel svoj krožnik. Pogosteje kot danes oz. v otroštvu naših staršev so pred jedjo molili in si voščili »bog žegnaj«. Priprava obrokov je bila nekoč in je tudi danes najpogosteje naloga mame.