Poznavanje tradicionalnih jedi Savinjske doline in ohranjanje teh v današnjem času

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj
drugo
prehrana
OŠ bratov Letonja, Šmartno ob Paki
Anamari Mandelc, Kaja Ela Rajh
Sara Janže

Edina tradicionalna jed, značilna za Savinjsko dolino, je Zgornjesavinjski želodec, ki je zaščiten z geografsko označbo. Značilne jedi Savinjske doline so ubrnjenik, jajčni štruklji, ajdnek, žlinkrofi, mohovt, ajdovi žganci, solčavski sirnek, zdrkanka, skipneki, oženjena župa, ajdovi bratci in rnačeva župa. Največ značilnih jedi je povezanih z običaji (božični čas, novoletni čas, čas porok, pustni čas, velikonočni čas, čas spomina na mrtve, martinovanje, miklavževanje in rojstvo). Včasih so poleg značilnih jedi jedli tudi različne juhe (korenčkovo, ješprenovo, jabolčno...), jedi iz žit (kaše), močnate jedi (mlinci, žganci, štruklji, žlinkrofi), mesne jedi (krvavice, pečenke, prato...), mlečne jedi (sirnek, troska, masovnik...), sadne jedi (platički, jabolčnik, čežana, sadni jogurt...) in zelenjavne jedi (kislo zelje, kisla repa, tople krompirjeve murke). Na kmetijah so jedli samo to kar so predelali sami. Zdaj pa večino hrane kupimo v trgovinah. Želeli sva ugotoviti, kako dobro poznamo tradicionalne in značilne jedi Savinjske doline. Želeli sva tudi izvedeti, katere jedi jemo ob določenih običajih. Zato sva mladim in starejšim razdelile ankete z vprašalnikom. Po ankentiranju sva opravile intervju s tremi osebami različnih starostnih obdobij. Analiza rezultatov je pokazala, da so se jedi kot so masovnik, sirnek itd. ohranile le v domovih, kjer so starejši ljudje, pa še to le v krajih, kjer so bile bolj značilne in da značilne jedi bolje poznajo starejši kot pa mlajši.

Raziskovalna naloga:
Poznavanje tradicionalnih jedi Savinjske doline in ohranjanje teh v današnjem času
PrenosOgled