Dodatki živilom z oznako E

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj


OŠ Šalek
Katja Hudovernik, Mario Bartolac
Dragomira Šrot

Ljudje vsak dan uživamo hrano, ne da bi pomislili, kaj ta vsebuje. Poleg snovi, ki so potrebne za življenje, vsebujejo velikokrat še dodatke, ki povečujejo njihovo obstojnost, izboljšujejo videz, vonj in okus ali olajšajo tehnološki postopek. Te dodatke imenujemo aditivi. Aditivi so po izvoru večinoma umetni, nekaj pa jih je tudi naravnih. Za človeški organizem je večina neškodljivih, nekateri pa so dokazano škodljivi, celo rakotvorni. Najdemo jih v predelani hrani. Aditive so ljudje uporabljali že v daljni preteklosti. Še v 19. stoletju je bilo njihovo število omejeno, danes pa je njihov seznam že zelo dolg. Na deklaraciji živil so označeni s črko E in karakteristično številko. Če smo o njih informirani in ozaveščeni, ne uživamo hrane, ki jih vsebuje. Tako se lahko brez velikega odrekanja odpovemo nevarnostim, ki jih aditivi povzročajo. V nalogi sva v času od 1. 7. do 28. 8. 2002 popisala aditive v živilih, ki so imela deklaracijo v trgovinah Veleblagovnica NAMA, ERA-tržnica in SPAR Slovenija. S pomočjo podatkov, ki so objavljeni na medmrežju in literaturi, sva odčitala njihove učinke. Z anketiranjem 150 ljudi pa sva raziskala, kakšna je njihova informativnost o aditivih. Rezultati najine raziskave so pričakovani. Tudi hrana, ki je dostopna v velenjskih trgovinah, vsebuje zdravju škodljive aditive, ljudje, ki jo kupujejo, pa so o njih zelo slabo informirani.