Prehrana nekoč in danes

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj


OŠ bratov Letonja, Šmartno ob Paki
Lucija Fužir, Katja Matko, Katja Pavič, Aleksander Plaskan
Marija Vodovnik

Člani zgodovinskega krožka predstavljamo v raziskovalni nalogi spreminjanje prehrambenih navad zadnjih treh generacij. S pomočjo anket in intervjujev smo opisali spreminjanje prehrane in prehrambenih navad v naši občini in posebej spreminjanje prazničnih jedi. Zanimalo nas je, kje in kdo je pripravljal hrano, koliko obrokov na dan so imeli, kje so jih pojedli, kje so dobili prehrambene izdelke, kako so jih hranili, na kakšnem štedilniku so pripravljali hrano in katere jedi so se najbolj razveselili. S pomočjo babic, dedkov, staršev in sošolcev smo opisali tudi, kako so se spreminjali praznično kosilo, praznični zajtrk in praznična večerja. Opisali smo tudi razliko poteka kmečkega praznika kolin nekoč in danes. Razveselil nas je podatek, da pripravljajo danes ljudje več različno pripravljenih jedi, razžalostilo pa dejstvo, da so jedli včasih sicer manj, vendar bolj zdravo, ter podatek, da so jedli včasih redkeje, vendar so si vzeli za obrok čas. Menimo, da je to tudi razlog, da je bilo včasih manj bolezni prebavnih organov. Receptov, takšnih in drugačnih, v nalogi ne predstavljamo, smo jih pa preizkusili in vsem, ki so nam to omogočili, se najlepše zahvaljujemo.