Ali slabe prehranjevalne navade in razvade povzročajo bolezni prebavil

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj


OŠ Gustava Šiliha
Nina Hudej, Polona Štumberger
Vida Purnat

S to raziskovalno nalogo sta potrjeni naslednji hipotezi: 1. Ljudje, ki ne upoštevajo pravil zdrave prehrane in imajo veliko slabih prehranjevalnih navad in razvad, pogosteje in mlajši obolevajo za katero od bolezni prebavil, oz. imajo več bolezenskih znakov, ki opozarjajo na pojav ali spremljajo že prisotne bolezni na prebavilih. 2. Ljudje, starejši od 40. leta starosti, so preboleli več različnih bolezni prebavil. Izdelan je anketni vprašalnik. Anketiranje je vodeno osebno, v nekaterih primerih individualno, sicer skupinsko. Pomembno je bilo, da je anketo izpolnil le en član istega gospodinjstva. Anketiranih je bilo 200 ljudi, razdeljenih v štiri starostne skupine. Pri obdelavi rezultatov ankete so uporabljeni Excelov računalniški program in naslednje statistične metode: seštevanje, izračun procentnega deleža in določitev povprečne vrednosti. Rezultati so predstavljeni opisno, s tabelami in grafikoni. Največ bolezni na prebavilih (13) so preboleli anketiranci četrte starostne skupine, in sicer drisko (60%), zaprtje (44%), hemeroide (38%), vnetje sluznice požiralnika (34%), vnetje ustne sluznice (26%), vnetje sluznice želodca (14%), vnetje žolčnika (24%), žolčne kamne (20%) in glistavost (22%). Preboleli so tudi največ bolezenskih znakov, in sicer spahovanje (74%), slabost (72%) ter (70%) napetost v predelu želodca, odvajanje tekočega blata in meteorizem. V skupini slabih prehranjevalnih navad so izstopale slabo pregrizena hrana, uživanje alkohola, kave in zelo hladnih pijač. Najpogosteje so se odločili za spremenjene prehranjevalne navade anketiranci druge in četrte starostne skupine, in to zaradi zdravja in boljšega počutja. Uživajo več sadja in zelenjave, ne uživajo določenih živil, ne dodajajo maščob, so delni vegetarijanci in uživajo manj sladkarij.