Hitra hrana - hrana jutrišnjega dne?

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj


OŠ Gorica
Anja Ograjenšek, Špela Gajšek
Marija Vučina

Vedno več mimoidočih otrok in odraslih, ki jih srečujemo v centru mesta, kar med potjo uživa hitro pripravljene jedi iz bližnjih trgovin, kioskov in restavracije Mc Donalds. Najbolj zaskrbljujoče je, da bi takšen način prehranjevanja postal vsakdanja navada vseh učencev, ki se šolajo v Velenju. Ravno ta misel nas je najbolj vzpodbudila k raziskavi v nalogi “Hitra hrana - hrana jutrišnjega dne?”. Gre namreč za predšolske in šolske otroke, ki si oblikujejo prehrambene navade in spoznavajo osnove zdrave prehrane, kakršne bodo razvijali in prenašali na kasnejše rodove. Ne smemo mimo dejstva, da je hitro pripravljena hrana nezdrava, ker vsebuje preveč maščob in premalo vitaminov, mineralov in balastnih snovi. Z anketami naključno izbranih anketirancev v starosti od dvanajst do petdeset let in več smo prikazali, v kolikšni meri poznajo hitro pripravljene jedi, katere od teh uživajo najpogosteje v restavraciji Mc Donalds in kakšno je njihovo mnenje o zdravi prehrani. Iz anket smo lahko razbrali, da to vrsto hrane zaužije največ osnovnošolcev zaradi hitre postrežbe in dobrega okusa, medtem ko se učenci šolskega centra te vrste ponudbe poslužujejo redkeje, saj se zavedajo posledic prekomernega uživanja hrane, ki ni zdrava. Odrasli vedno bolj pazijo na zdravje, zato hitro pripravljeno hrano zaužijejo le izjemoma. Temeljni namen raziskave je opozoriti vse, ki prepogosto uživajo nezdrave jedi in pijače, da vendar spremenijo način vsakdanje prehrane zaradi zdravja posameznika in celotne družbe. Od osebja, ki je zaposleno v restavraciji Mc Donalds, pa pričakujemo, da bodo na jedilni list uvedli jedi, ki so pripravljene s čim manj maščobe, in čim več jedi, v katerih prevladujejo vitamini, minerali in balastne snovi.