Ali soda bikarbona odstranjuje umazanijo s sadja?

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj
biotehniške vede
biologija
OŠ Gustava Šiliha
Endis Aletić
Monika Dobravc

Sodo bikarbono so poznali že v zgodnji antiki. Uporabljali so jo za nevtralizacijo želodčne kisline in druge zdravilne namene pa tudi za peko in čiščenje. Tudi danes je tako rekoč nepogrešljiva, saj je uporabna tako v zdravstvu kot v gospodinjske namene. Namen moje raziskovalne naloge je, da preverim, ali soda bikarbona učinkovito odstranjuje umazanijo s sadja, ki ga v zimskih mesecih najdemo na trgovinskih policah. Po pregledu različnih virov in literature ter na podlagi izbranih metod opazovanja, popisa in obdelave dobljenih podatkov sem zastavljeni raziskovalni hipotezi potrdil. Proces gnitja je bil najprej opazen pri sadju, ki sem ga opral z vodno raztopino sode bikarbone, sledila je skupina sadja, ki je bila oprana samo z vodo. Pri skupini neopranega sadja pa se je proces gnitja pojavil samo pri banani, pri ostalem sadju pa ne. Z vodno raztopino sode bikarbone učinkovito odstranimo umazanijo s sadja in zelenjave. Glede na to, da jedilna soda bikarbona uspešno odstranjuje tudi pesticide, je takšno umivanje sadja in zelenjave več kot dobrodošlo še posebej, če imate doma majhne otroke.