Gorenje, d.d in predlogi tem za raziskovalne naloge


08. 10. 2018 07:34:56

Vabimo vse, ki vas raziskovalno delo zanima, ki bi želeli pridobiti znanja tudi iz drugih področij in strok, da si preberete prilogo. Podjetje Gorenje, d.d. je tudi za to šolsko leto 2018/2019 objavilo nabor naslovov za raziskovalne naloge.
Avtorjem, ki bodo za izdelavo svoje raziskovalne naloge izbrali eno od njihovih tem, nudijo obisk podjetja, v okviru katerega se bodo lahko še podrobneje seznanili z izbrano vsebino in se srečali z mentorjem iz podjetja, ki jim bo pri izdelavi naloge nudil dodatno znanje in praktične izkušnje. 

Vas je kakšna tema pritegnila, potem ste vabljeni k sodelovanju. Rok za prijavo je 12. oktober 2018.
Priloge:

Občinski praznik in nagrajenci


21. 09. 2018 16:37:11

Na osrednji slovesnosti ob prazniku Mestne občine Velenje, ki je bila v sredo, 19. septembra 2018 v Domu kulture, je župan Bojan Kontič podelil priznanja, plakete in grbe Mestne občine Velenje. V svojem nagovoru je med drugim povedal, da je ponosen, da živimo v mestu, kjer lahko uresničujemo svoje načrte in sanjamo svoje sanje, da moramo biti drug z drugim strpni in si pomagati. 
Veseli smo, da je plaketo Mestne občine Velenje prejelo tudi gibanje Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline. To priznanje potrjuje dobro delo in prizadevnost članov programskega sveta, avtorjev, mentorjev ter vseh, ki tako ali drugače sodelujejo v gibanju in si prizadevajo za njegovo prepoznavnost.

Hvala in srečno.


Mladi raziskovalci prejemniki plakete Mestne občine Velenje


13. 09. 2018 09:15:27

V sredo, 19. 9. 2018, ob 18. uri bo v veliki dvorani Doma kulture Velenje osrednja slovesnost ob prazniku Velenja in podelitev najvišjih občinskih priznanj. Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, v okviru občinske slovesnosti,  vsako leto tradicionalno podeli županova priznanja, plakete in grbe Mestne občine Velenje. Plaketo Mestne občine Velenje med drugim prejme tudi gibanje Mladi raziskovali za razvoj Šaleške doline.

Gibanje Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline je bilo staro 35 let. Nastalo je v želji, da se mlade iz Šaleške doline vzpodbudi k raziskovanju, inovativnosti in ustvarjalnosti. Organizirano skrbijo za nadarjene učence, dijake, študente in druge mlade, ki se želijo vključiti v gibanje s ciljem, da razvijejo svoje sposobnosti, se vključijo v timsko delo, pridobijo nova znanja in izkušnje … Doslej je 2640 mladih raziskovalcev izdelalo 1358 raziskovalnih nalog (587 osnovnošolskih, 746 srednješolskih in 25 študentskih nalog). Pri delu jim je pomagalo 1402 mentorjev in somentorjev.

S ponosom lahko rečemo, da je zgodba Mladih raziskovalcev Šaleške doline zgodba o uspehu. Želimo si, da bi ponujene aktivnosti vzpodbudile v posameznikih tisto pravo mero motivacije, ki bi jih pritegnila k raziskovalnemu delu in jim prinesla dobre in zanimive izkušnje ter osebno zadovoljstvo in ne nazadnje tudi reference, ki so v današnjem času vse pomembnejše.

 


Župan Darko Menih sprejel najboljše mlade raziskovalce iz OŠ KDK


19. 06. 2018 14:42:03

Župan Občine Šoštanj Darko Menih je v ponedeljek, 18. 6. 2018, v Vili Mayer priredil sprejem za učence zaključnih razredov Osnovne šole Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj, ki so se z učnim uspehom v vseh devetih letih šolanja najbolj izkazali, in za učence, ki so na državnih tekmovanjih iz znanja in na državnem srečanju mladih raziskovalcev osvojili zlato priznanje. Nalogi, ki sta prejeli zlato priznanje sta: »Ali je naziv športna šola več kot le beseda?« avtorja Tomaž in Sebastjan Turinek ter »Vpliv lokacije, programa in starosti na kakovost pečenja v vgradni pečici«, avtor Tjaš Paradiž.
Župan jim je za izjemne dosežke čestital in jim zaželel vztrajnosti, sreče in uspeha na nadaljnji poti. 
Iskrene čestitke.
ZOTKINI TALENTI 2018


13. 06. 2018 11:41:04

Na prireditvi ZOTKINI TALENTI 2018, ki je bila v soboto, 9. junija, so počastili vse najboljše mlade talente, ki so se s svojim znanjem, sposobnostmi, inovativnostjo in ustvarjalnostjo izkazali na tekmovanjih iz znanja in srečanju mladih raziskovalcev. Zbrane je najprej nagovoril dr. Tomaž Boh, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki se je mladim talentom zahvalil, da prepoznavajo znanje kot nekaj pomembnega, kot nekaj, kar jim bo v življenju pomagalo doseči njihove cilje, njihove sanje.
Prof. dr. József Györkös, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS, je mladim talentom, zbranim na odru Gallusove dvorane, povedal: »V letošnjem letu ste bili zelo uspešni, zato ste se tudi uvrstili na oder Zotkinih talentov. Pomembno je, da vsi izražate potencial, moč, voljo in željo, da uspešno delate naprej. V imenu ARRS resnično upam, da se bomo čez leta ponovno srečali.«

Med dobitniki zlatih priznanj iz našega gibanja so bili Benjamina Breznikar, David Kosi, Tjaš Paradiž, Jaka Vitko, David Vajdec in Luka Hergold.


Vsem dobitnikom iskreno čestitamo. 


Prejemniki zlatih priznanj na sprejemu pri podžupanu g. Petru Dermolu


30. 05. 2018 08:15:48

V torek, 29. 5. 2018, je mlade raziskovalce in mentorje, ki so na 52. državnem srečanju Mladih raziskovalcev v Murski Soboti prejeli zlato priznanje, sprejel podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Skupaj s svojimi sodelavci jim je čestital za dosežen uspeh in pohvalil njihov trud. Zahvalil se jim je tudi, da so z odličnimi in inovativnimi raziskovalnimi nalogami poskrbeli za promocijo Velenja in Šaleške doline. Povedal je, da Mestna občina Velenje z različnimi ukrepi spodbuja razvoj dobrih idej in podjetništva, predvsem pa zagotavlja dobre pogoje za izobraževanje. Prizadevali si bodo, da bo tako tudi v prihodnje. Prav tako se je zahvalil mentorjem in izobraževalnim institucijam, ki so pri spodbujanju mladih raziskovalcev še kako pomembni.
Predsednik Programskega sveta gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline mag. Gašper Škarja se je podžupanu zahvalil za sprejem in vso podporo, da lahko izpolnjujemo zastavljene cilje.


Nagradni izlet za osnovnošolske raziskovalce in mentorje 2018


24. 05. 2018 07:59:00

Osnovnošolski mladi raziskovalci in njihovi mentorji smo se v petek, 18. 5. 2018, ob 7. uri zjutraj odpravili na potep v Pivko. Najprej smo si ogledali Park vojaške zgodovine in se spustili v podmornico. Po odličnem kosilu v vojaški kantini smo si ogledali Učno pot na čistilni napravi Živa, kjer želijo opozoriti na posebnosti kraškega sveta in na pomen čistilne naprave kot nepogrešljive infrastrukture za potrebe ohranjanja čiste vode v tem občutljivem okolju ter predstaviti postopke čiščenja odpadnih voda. Izlet smo zaključili z ogledom Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, ki predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu. Ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer.  Kljub dežju, smo se na izletu imeli prav lepo.


Državno srečanje in 8 zlatih priznanj


15. 05. 2018 07:50:15

52. državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, ki je bilo v ponedeljek, 14. maja 2018 v Murski Soboti je prineslo 8 zlatih, 14 srebrnih in 17 bronastih priznanj. Iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline smo skupno poslali 39 raziskovalnih nalog (22 osnovnošolskih in 17 srednješolskih).
Z zlatim priznanjem nagrajene naloge so:
-          Ali je naziv športna šola več kot le beseda?, avtorja Tomaž in Sebastjan Turinek (OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj)
-          Naravni dezodoranti s cenovnega vidika in vidika učinkovitosti, avtorica Benjamina Breznikar (OŠ Gustava Šiliha)
-          Smo debeli in pozabljivi, ker premalo spimo?, avtor David Kosi (OŠ Gorica)
-          Vpliv lokacije, programa in starosti na kakovost pečenja v vgradni pečici, avtor Tjaš Paradiž (OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj)
-          Vpliv okolja na razvoj žabe sekulje, avtorica Ania Marinčić Barić (OŠ Gorica)
-          Diamond cut naprava, avtorji Jaka Vitko, David Vajdec in Luka Hergold (ŠCV, Elektro in računalniška šola)
-          Uporaba kripto valut v trgovini na drobno, avtorica Klara Jovan (ŠCV, Šola za storitvene dejavnosti)
-          Uporaba video kamere v hladilniku, avtorja Alen Fuks in Patrik Ravnak (ŠCV, Elektro in računalniška šola).

Najboljšim mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem bodo priznanja podelili v Cankarjevem domu v Ljubljani v soboto, 9. junija 2018, na slovesni prireditvi ZOTKINI TALENTI.

Iskrene čestitke!


Start:up Velenje


26. 04. 2018 07:41:33

Vsak ima območje, znotraj katerega se počuti varno, kjer popolnoma obvladuje vse aktivnosti – imenuje se cona udobja in  je največji sovražnik vašega potenciala.
Če si pripravljen razbiti svojo lupino, prevzeti tveganje in se soočiti s strahovi vabljen na Start:up vikend & Mobile App Hackathon!
Prijaviš se lahko če imaš svojo idejo ali boš sprejel ponujeni izziv razvoja mobilne aplikacije. Več informacij najdete na spletni strani http://startupvelenje.si/sl-si/dogodek/130/start-up-vikend-mobile-app-hackaton

Vabljeni.


Slovesna prireditev ZOTKINI TALENTI - natečaj


20. 04. 2018 08:21:10

Za slovesno razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev v organizacij Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) ZOTKINI TALENTI 2018 letos ponovno iščejo nastopajoče, ki bodo imeli priložnost pokazati svoj talent (plesalci, pevci, igralci, ...). Še posebej lepo vabljeni vsi, ki tudi sicer sodelujete na tekmovanjih iz znanja in srečanju mladih raziskovalcev v organizacij ZOTKS. Prireditev bo potekala v soboto, 9. junija 2018, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. 
Če te mika, jim pošlji predlog oziroma posnetek svoje točke najkasneje do 6. maja 2018 na elektronskem nosilcu (DVD oziroma CD, še raje USB ključek). Več informacij najdete na spletni https://www.zotks.si/novice/nate%C4%8Daj-prireditev-zotkini-talenti-2018 ali v prilogi.

Vljudno vabljeni k sodelovanju.


Priloge:

Svečana zaključna prireditev ob 35-letnici Gibanja


29. 03. 2018 08:03:57

Gibanje Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline je v torek, 27. marca 2018, v Domu kulture imelo že 35. zaključno prireditev za mlade raziskovalce, njihove starše, mentorje, recenzente, donatorje in vse, ki podpirate raziskovalno gibanje. Skozi sproščen in zabaven program so nas popeljali goriški škratki, z zanimivo in atraktivno projekcijo pa so jim pomagali dijaki Elektro in računalniške šole Šolskega centra Velenje. Za glasbo je tokrat poskrbela mlada belokrajnska glasbena skupina The Plut Family.
Vsem mladim raziskovalcem in mentorjem smo podelili priznanja in nagrade, izvedeli katere naloge gredo na državno srečanje (seznam 22 osnovnošolskih in 17 srednješolskih nalog najdete v prilogi). Podjetje Gorenje je letos prvič podelilo še posebno nagrado najboljšemu mlademu raziskovalcu Nejcu Slemenjaku – Tečaj za NX Design. In še - novi dobitnik Bergmandeljca je mag. Ivan Kotnik.

Vsem iskrene čestitke.


Priloge:

Zaključna prireditev gibanja - POVABILO


21. 03. 2018 15:38:49

V torek, 27. marca 2018, vas ob 17.30 uri vljudno vabimo na zaključno prireditev gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline. Na prireditvi bomo razglasili rezultate, podelili priznanja in nagrade ter izvedeli tudi kdo je letošnji prejemnik skulpture Bergmandeljc.
Veseli bomo vašega obiska.


Priloge:

Podelitev priznanj ZOTKS-e


21. 03. 2018 14:54:10

Zveza za tehnično kulturo Slovenije podeljuje priznanja ZOTKS posameznikom in organizacijam, ki so s svojim aktivnim delom in sodelovanjem v drugih aktivnostih dosegli pomembne rezultate pri organiziranju, vodenju in delovanju ZOTKS in njenih članic in s tem dali znatnejši prispevek k njenemu razvoju. Tako je letos na svoji Skupščini, ki je bila v sredo, 14. 3. 2018, podelila priznanja med drugim tudi za pomemben prispevek na področju mladinskega raziskovalnega dela. V okviru gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline je gospod Islam Mušić prejel srebrno priznanje, Karmen Hudournik pa bronasto priznanje.

Iskrene čestitke.


Javna predstavitev raziskovalnih nalog - VABILO


28. 02. 2018 05:22:51
Spoštovani,
z veseljem Vas vabimo na letošnjo 35. javno predstavitev raziskovalnih nalog, ki bo potekala v času od 5. do 6. marca 2018 v SAŠA inkubatorju, na Šaleški c. 2 v Velenju in na Medpodjetniškem izobraževalnem centru, na Koroški 62 a v Velenju.
Preglejte priloženi seznam nalog, da boste videli, če med letošnjimi naslovi najdete kakšnega, ki bo še posebej pritegnil vašo pozornost.

Lep pozdrav in nasvidenje na predstavitvah!

Priloge:

Objava RAZPISA za podelitev skulpture Bergmandeljc 2018


09. 02. 2018 08:27:47
Programski svet, gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline, je na svoji 88. seji sprejel sklep o objavi razpisa za podelitev skulpture Bergmandeljc za leto 2018.   

Glede na priložen razpis nam pisne predloge z utemeljitvijo 
pošljite najkasneje do 28. februarja 2018 na naslov:
Šolski center Velenje 
Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline 
(za podelitev skulpture Bergmandeljc)
Trg mladosti 3 
3320 Velenje

Skulpturo Bergmandeljca bomo dobitnici/ku podelili na slavnostni prireditvi 27. marca 2018.

Priloge:

Podjetniško tekmovanje za mlade - POPRI 2018


14. 12. 2017 11:07:29

Če že razvijate podjetniške ideje ali projekte, vas spodbujamo, da le-te prijavite na tekmovanje POPRI – vseslovensko tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo med mladimi. Na tekmovanje se prijavijo mladi v 3 kategorijah:

-          Študentje in mladi do 29. let,
-          Srednješolci in
-          Osnovnošolci od 7. – 9. razreda.

Mladi tekmujete s podjetniškimi idejami, ki jih opišete skozi poglavja, ki predstavljajo ključne vsebine poslovnega modela in proizvod (storitev ali izdelek) prikažete s preprostim prototipom oziroma minimalno sprejemljivim proizvodom. Rok prijave je 21. marec.

10 najboljših ekip bodo 17. aprila povabili na predstavitev pred komisijo, sestavljeno iz podjetnikov, managerjev, direktorjev in ustanoviteljev startup podjetij, ključnih kadrov in tudi predstavnikov iz pedagoškega sveta in podjetniškega podpornega okolja.

Več informacij najdete v prilogah in na spletni strani http://popri.si/


Priloge:

Gorenje d.d. - predlogi tem za raziskovalno nalogo


18. 09. 2017 10:23:23

V podjetju Gorenje, d.d. so za letošnje šolsko leto 2017/2018 oblikovali predloge tem za raziskovalne naloge iz različnih področij (računalništvo, elektrotehnika, strojništvo …).
Učencem in dijakom, ki bodo za izdelavo svoje raziskovalne naloge izbrali eno od njihovih tematik (ogledate si jih lahko v prilogi), nudijo obisk podjetja, v okviru katerega se bodo lahko še podrobneje seznanili z izbrano vsebino in se srečali z mentorjem iz podjetja, ki jim bo pri izdelavi naloge nudil dodatno znanje in praktične izkušnje.

V kolikor še nimate teme za raziskovalno nalogo in vas je kakšen predlog navdušil, ste vabljeni k sodelovanju.


Priloge:

Objavljen 35. razpis za prijavo raziskovalnih nalog za šolsko leto 2017/2018


04. 09. 2017 13:34:46

Obveščamo vas, da je na spletni strani http://mladiraziskovalci.scv.si/predstavitev?show=razpis   že objavljen 35. razpis za prijavo raziskovalnih nalog. Vse interesente, željne raziskovanja in odkrivanja novosti vabimo, da se nam pridružite.

Raziskovalno nalogo lahko prijavite med 25. 9. in 13. 10. 2017. Bistvena sprememba je, da lahko pri raziskovalni nalogi sodelujeta največ en mentor in en somentor. 
Vljudno vabljeni k sodelovanju.Nagradni izlet za OŠ avtorje in mentorje 2017


23. 05. 2017 14:41:37

V petek, 19. 5. 2017, ob 6. uri zjutraj smo se, osnovnošolski mladi raziskovalci in njihovi mentorji, odpravili na nagradni izlet na Primorsko. Po vkrcanju na ladjico Meja smo si, na panoramski vožnji iz Portoroža do Kopra, ogledali našo 46 km dolgo obalo ter uživali v sončni in mirni plovbi. Sledil je ogled Škocjanskih jam, ki so še vedno edini spomenik v Sloveniji in na Krasu, vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. So edinstven naravni pojav, delo reke Reke. V čudovitem, sončnem vremenu ter v prijetni družbi smo uživali in se imeli resnično lepo.


Državno srečanje Mladih raziskovalcev prineslo 6 zlatih priznanj


16. 05. 2017 09:02:30

V ponedeljek, 15. maja 2017, je bilo v Murski Soboti 51. državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline smo skupno poslali 41 raziskovalnih nalog in osvojili 6 zlatih, 15 srebrnih in 20 bronastih priznanj.
Z zlatim priznanjem nagrajene naloge so:

-          Kaj naj izberem: kilogram, meter ali liter kovancev za 1 €? (OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad)
-          Naredi si sam: Električno kolo (OŠ Gustava Šiliha)
-          Tekočnost branja osnovnošolcev na Osnovni šoli Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj (OŠ KDK Šoštanj)
-          Tudi jaz lahko samostojno ločujem (OŠ Mihe Pintarja Toleda)
-          Zdravilne učinkovine lesnih gob (OŠ Ljubno ob Savinji)
-    
Avtomatska hidravlična naprava za krivljenje cevi (ŠCV, Elektro in računalniška šola).

Najboljšim mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem bodo priznanja podelili v Cankarjevem domu v Ljubljani v soboto, 10. junija 2017, na slovesni prireditvi ZOTKINI TALENTI. 
Vsem mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo!


Natečaj: prireditev Zotkini talenti 2017


12. 04. 2017 13:45:36

Za slovesno razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) ZOTKINI TALENTI tudi letos iščejo nastopajoče, ki bodo imeli priložnost pokazati svoj talent. Še posebej lepo vabljeni vsi, ki tudi sicer sodelujete na tekmovanjih iz znanja in srečanju mladih raziskovalcev. Prireditev bo potekala v soboto, 10. junija 2017, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Prijave s posnetki se zbirajo do 21. aprila 2017. Več informacij in prijavnico najdete na https://www.zotks.si/novice/nate%C4%8Daj-prireditev-zotkini-talenti-2017  


Slovesna zaključna prireditev


31. 03. 2017 10:01:17

Gibanje Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline je v četrtek, 30. marca 2017, v Domu kulture imelo že 34. zaključno prireditev za mlade raziskovalce, njihove starše, mentorje, recenzente, donatorje in vse, ki izkazujejo naklonjenost raziskovalnemu gibanju. Skozi zanimiv, duhovit in zabaven program so nas popeljali goriški škratki, Bergmandeljc in knapi. Vsem mladim raziskovalcem in mentorjem smo podelili priznanja in nagrade, izvedeli katere naloge gredo na državno srečanje (seznam 17 osnovnošolskih in 24 srednješolskih nalog najdete v prilogi) in še - nova dobitnica Bergmandeljca je gospa Dušanka Colnar. 

Iskrene čestitke.


Priloge:

Povabilo na svečano zaključno prireditev gibanja


22. 03. 2017 11:58:49

V četrtek, 30. marca 2017, ob 17.30 vabimo mlade raziskovalce, njihove starše, mentorje, recenzente, donatorje in vse, ki izkazujejo naklonjenost raziskovalnemu gibanju, v veliko dvorano Doma kulture, kjer bomo razglasili rezultate, podelili priznanja in nagrade mladim raziskovalcem in mentorjem ter izvedeli, kdo je novi dobitnik Bergmandeljca.
Vljudno vabljeni.


Priloge:

Srebrno priznanje ZOTKS-e g. Simonu Konečniku


13. 03. 2017 09:00:51

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je na svoji Skupščini, ki je bila v četrtek, 9. 3. 2017, podelila priznanja. SREBRNO PRIZNANJE je prejel tudi gospod Simon Konečnik, za pomemben prispevek na področju mladinskega raziskovalnega dela v Šaleški dolini. Vseskozi podpira in spodbuja inovativno ter ustvarjalno-raziskovalno dejavnost tako pri dijakih kot tudi mentorjih. Je bil član Programskega sveta gibanja in je zelo uspešen mentor ter somentor mladim raziskovalcem.
Iskrene čestitke.


Predstavitve raziskovalnih nalog


13. 03. 2017 08:41:29

Spoštovani,

V letošnjem letu so mladi raziskovalci izdelali kar 53 raziskovalnih nalog. V  ponedeljek, 6. marca 2017 smo imeli v Saša inkubatorju javne predstavitve osnovnošolski in srednješolskih nalog s tehniškega področja. Za gostovanje ter pomoč pri izvedbi, se jim iskreno zahvaljujemo.
V sredo, 8. marca 2017 so se predstavili avtorjih vseh ostalih področij na Medpodjetniškem izobraževalnem centru. Mladi raziskovalci so pokazali širok nabor različnih idej, izdelali zanimive in nove projekte ter navdušili ocenjevalce in ostale prisotne s svojimi predstavitvami.

Zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov, podelitvijo nagrad in objavo nalog, ki gredo na državno srečanje bo v četrtek, 30. marca 2017, ob 17.30 v Domu kulture Velenje. 


Javna predstavitev raziskovalnih nalog


28. 02. 2017 13:48:17

Spoštovani,

Vabimo vas, da se udeležite javne predstavitve 53-tih raziskovalnih nalog, ki bodo potekale v ponedeljek, 6. marca  v prostorih Saša inkubatorja in v sredo, 8. marca 2017 na Šolskem centru Velenje, Medpodjetniškem izobraževalnem centru. Več informacij najdete v prilogah. Prepričani smo, da lahko med letošnjimi nalogami najdete kakšno, ki vas bo pritegnila.

Vljudno vabljeni.


Priloge:

Objava RAZPISA za podelitev skulpture Bergmandeljc 2017


10. 02. 2017 18:17:39

Programski svet, gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline, je na svoji 84. seji sprejel sklep o objavi razpisa za podelitev skulpture Bergmandeljc za leto 2017.   

Glede na priložen razpis nam pisne predloge z utemeljitvijo
pošljite najkasneje do 28. februarja 2017 na naslov:
Šolski center Velenje 
Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline 
(za podelitev skulpture Bergmandeljc)
Trg mladosti 3 
3320 Velenje

Skulpturo Bergmandeljca bomo dobitnici/ku podelili na slavnostni prireditvi 30. marca 2017.Priloge:

Tekmovanje mladih znanstvenikov EUCYS 2016


17. 10. 2016 08:50:12
Med 15. in 20. septembrom je v Bruslju potekalo tekmovanje mladih znanstvenikov European Union Conest For Young Scientists 2016. Tekmovanja sem se s svojo raziskovalno nalogo »Bananin olupek – samo odpadek ali še  kaj več?« udeležil tudi sam in tako bil član nore, nepozabne izkušnje. Nameščeni smo bili v precej luksuznem hotelu, s pogledom na celoten Bruselj, kjer smo se v večernih urah veliko družili. 
15. 9. 2016 smo se iz letališča Jožeta Pučnika, skupaj z nacionalno organizatorko in tremi drugimi tekmovalci, odpravili v Belgijo. Ob samem prihodu nas je pričakala vodička in nas usmerila do hotela, kjer smo na hitro odložili stvari in se že odpravili na lokacijo tekmovanja. Tekmovanje je izgledalo kot sejem, kjer je vsak tekmovalec dobil svojo stojnico, jo polepil s plakati in dodal še kakšne brošure... V takšnem duhu je potekal celotni prvi dan. Po pripravi stojnic, se nas je nekaj že prvi dan odpravilo v mesto, da smo si ogledali nekaj znamenitosti in se, kot vsak dan, zelo pozno vrnili v hotel, kjer smo se sprostili v savni, nato pa odpravili spat. Naslednji dnevi so potekali malo bolj pestro. Nekaj ur na dan so potekale predstavitve projektov, katere so poslušali zunanji obiskovalci in mednje pomešana žirija. Bilo je precej sproščeno, tudi žiranti sami so se s teboj veliko pogovarjali. Med predstavitvami so se vrstili tudi izzivi za tekmovalce, da smo se povezali in navezali stike. Večkrat je bilo navodilo tudi takšno, da so se morale med sabo povezati stojnice in skupaj delati kakšen izdelek, kot na primer najvišji stolp iz slamic. 
Po treh dneh predstavitev smo še zadnjič spali v Bruslju. Po tem, ko smo celo popoldne predzadnjega dne našega tekmovanja, posvetili raziskovanju mesta. Naslednje jutro smo že pripravljeni zgodaj odhiteli na letališče, od koder smo zopet poleteli v Slovenijo. Teden je hitro minil, spomini pa bodo ostali za vedno. Vse od luksuznega hotela, do slovesnih prireditev za tekmovalce in drugih dogodkov... Zagotovo sem spoznal ogromno ljudi, ki jih ne bom pozabil. Zahvala gre pa tudi ZOTKS-i, ki mi je vse omogočila. Predvsem pa gre zahvala Mladim raziskovalcem za razvoj Šaleške doline in moji mentorici gospe Moniki Dobravc, za pomoč pri sami izdelavi projekta.
Aleksander Breznikar    


Gorenje razpisuje teme za raziskovalne naloge


23. 09. 2016 07:32:16
V podjetju Gorenje, d.d. so s področja R&D oblikovali teme za raziskovalne naloge mladih raziskovalcev v šolskem letu 2016/17.

Mladim, ki bodo za izdelavo svoje raziskovalne naloge izbrali eno od njihovih tematik (ogledate si jih lahko v prilogi), nudijo obisk podjetja, v okviru katerega se bodo lahko še podrobneje seznanili z izbrano vsebino in se srečali z mentorjem iz podjetja, ki jim bo pri izdelavi naloge nudil dodatno znanje in praktične izkušnje.

Najbolj talentiranim mladim raziskovalcem tehniških usmeritev (računalništvo, elektrotehnika, strojništvo), ki bodo pokazali nadpovprečno zavzetost, ustvarjalnost in razvojni potencial pri izdelavi raziskovalne naloge, pa bodo ponudili tudi možnost pridobitve kadrovske štipendije.

Veselimo se skupnega sodelovanja.


Priloge:

Povabilo na Science Hack Day


22. 09. 2016 07:17:40
Te zanima znanost in bi jo v praksi uporabil na zanimiv način? Pridi na prvi Science Hack Day v Sloveniji!
To je dogodek, ki z namenom kratkega a intenzivnega sodelovanja, ustvarjanja in izdelovanja zanimivih reči na eno mesto pripelje najrazličnejše navdušence in zanesenjake s področja znanosti. V 24 urah poskusi v multidisciplinarni ekipi najti rešitev problema, ki mogoče ni najbolj elegantna, je pa zagotovo ustvarjalna. Skupaj lahko ustvarite spletno aplikacijo, družabno igro, mini robota, kompleksno analizo podatkov, preprost senzor, pametno oblačilo ali pa kaj čisto drugega.
Science Hack Day bo potekal 15. in 16. oktobra, na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Namenjen je vsem, študentom in zaposlenim, znanstvenikom in tistim, ki se bodo z znanostjo srečali prvič. Pokazati želimo, da je znanost nekaj dostopnega in zanimivega. Da boste ideje lahko realizirali kar se da dobro, boste lahko na fakulteti tudi prenočili, med ustvarjanjem pa se boste lahko tudi osvežili in okrepčali. Dogodek je brezplačen, zato ste dobrodošli vsi, ki bi se želeli preizkusiti v znanosti ali poskusiti nekaj novega.

Na dogodek se že lahko prijavite. Več informacij o prijavah in dogodku je na voljo na http://ljubljana.sciencehackday.org in na tadej@sciencehackday.org


Priloge: