Prijatelj, kaj boš pil? Odkrivanje lastnosti najbolj priljubljenih brezalkoholnih pijač

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj


OŠ Gustava Šiliha
Tina Grubelnik, Maja Lesjak
Karmen Grabant, Magda Bačovnik Zimic

Z najino raziskovalno nalogo sva želeli preveriti hipotezo, ali so gazirane in negazirane brezalkoholne pijače našemu zdravju prijazne ali ne. Nalogo sva opravljali v dveh delih: v teoretičnem, ki vsebuje nekaj splošnega znanja s področja kemije, in praktičnem delu, ki sva ga izvajali na terenu (najbolj obiskovane samopostrežne trgovine v Velenju), v lekarni Velenje in v šolski kemijski učilnici. Najprej sva v praktičnem delu popisali najbolj prodajane brezalkoholne pijače in na osnovi tega naredili anketo, jo razdelili na tri starostne skupine uporabnikov in določili, katere, od kdaj in koliko brezalkoholnih pijač pijejo Velenjčani. Z najbolj priljubljenimi pijačami sva delali eksperimente, s katerimi sva ugotavljali lastnosti teh pijač. Določili sva: vonj, okus, vsebnost ogljikovega dioksida, vpliv pijač na piščančje kosti in jetra ter vpliv pijač na kovino. Izmerili sva pH in poskusili določiti približno vsebnost sladkorja, kofeina, barvila in vitamina C. Prišli sva do zaključkov: večina brezalkoholnih pijač nima najboljših lastnosti, kljub temu pa so prav te pijače mladim in starejšim občanom zelo priljubljene. Po receptu naših starih mam in dedkov sva naredili naravni sok, ki je po okusu podoben ostalim pijačam, njegove lastnosti so zdravju bolj naklonjene in nas tudi dobro odžeja.