So jabolka, ki jih uživamo, zares zdrava?

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nagrade:
Nazaj
interdisciplinarno
biologija, sadjarstvo in ekologija
OŠ Šoštanj
Helena Plešnik
Ana Jurkovnik, Maja Ahtik Požegar
Naloga je prejela na državnem tekmovanju Bronasto priznanje.

Imate tudi vi radi jabolka? Pa se kdaj vprašate, ali so zdrava? Je vprašanje odveč? Vsi vemo, da je sadje je polno vitaminov, mineralov in še mnogih drugih snovi, ki brez dvoma zelo pripomorejo k našemu zdravju. Po drugi strani pa marsikdaj, ko zagrizemo v sočno jabolko, pomislimo tudi na to, kje je zrasla in dozorela in ali vsebuje morda kaj ostankov škropiv. Pogosto nas spremlja strah pred nezaželenimi kemikalijami, ki so dandanes del našega vsakdana, vendar se jim vsak po svoje želi izogniti. Kaj torej pretehta? Ko sem tako razmišljala, se je rodila ideja za raziskovalno nalogo. Naloga predstavlja raziskavo o načinih pridelave jabolk ter posledično njihovem »zdravstvenem stanju« na trgovski polici, njihovem pomenu za zdravje ter o seznanjenosti potrošnikov o tem in njihovih nakupovalnih navadah pri sadju. V prvem delu sem presenečena ugotovila, da jabolka vsebujejo še veliko več koristnih snovi, kot sem domnevala. Zgodovina nas uči, da so jih cenili že pred našim štetjem in so menda veljala za hrano bogov. Nato sem podrobno proučila tri različne načine pridelave jabolk; ekološkega, integriranega in konvencionalnega. Vsi trije načini pridelave se med sabo precej razlikujejo, predvsem glede na uporabo škropiv. V drugem delu sem z anketo ugotovila, kakšne so navade potrošnikov. V anketi je sodelovalo 100 anketirancev z območja Šaleške doline. Ugotovila sem, da v nasprotju z mojimi pričakovanji ljudje na tem območju razmeroma redno uživajo sadje, sploh starejši. Na prvem mestu je še vedno domače sadje. Velika večina sadje kupi, najpogosteje v trgovini, najmanj na tržnici, le redki pa preverijo poreklo kupljenega sadja. Strokovne termine o načinu pridelave sicer poznajo, a si jih ne razlagajo popolnoma pravilno. V trgovinah sem se pozanimala še o nabavi in označevanju načina pridelave jabolk. Ugotovila sem, da je sadje, ki je ponujeno, popolnoma varno za uživanje, vendar bi se lahko še veliko naredilo na področju osveščanja potrošnikov, začenši kar v šoli. Nam ostane še kakšen dvom?

Raziskovalna naloga:
So jabolka, ki jih uživamo, zares zdrava?
PrenosOgled