Šaleško raziskovalno gibanje in rezultati


06. 05. 2021 19:04:53

V šolskem letu 2020/2021 so raziskovalci v gibanju Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške izdelali in predstavili 41 raziskovalnih nalog. Kot smo v tem času že vajeni, smo morali zaradi pandemije koronavirusa prilagoditi tudi naše delo. Tako smo v četrtek, 6. maja 2021, ob 18. uri razglasili rezultate v živo preko kanala YouTube. Skozi program sta nas, hudomušno in sproščeno, vodila Ana Repas in Gaber Čuješ, ob pomoči še drugih dijakov Elektro in računalniške šole Šolskega centra Velenje. Mentorsko palico pa je v rokah trdno držal gospod Peter Vrčkovnik.
Vas zanima, kdo so letošnji prejemniki priznanj in katere so najboljše, torej nagrajene naloge? Ne skrbite, vse to najdete v prilogah. Lahko pa povemo, da najboljša osnovnošolska naloga nosi naslov »S kakšno samopodobo otroci vstopajo v jutrišnji dan?« in je delo Taje Pipan, pod mentorstvom Nataše Kotnik in dr. Maje Zakošek Pipan. Najboljšo srednješolsko nalogo »Energija kapljice« sta  oblikovala in izdelala avtorja Jan Konečnik in Danaj Čebular, po vodstvom mentorjev Petra Vrčkovnika in Islama Mušića.
Poleg nagrajenih pa objavljamo tudi seznam nalog, ki se bodo udeležile državnega srečanja. Rok za prijavo je 14. maj 2021. Drugi krog državnega srečanja naj bi bil 28. in 29. junija 2021.

Tudi letos smo podelili skulpturo Bergmandeljca. Člani programskega sveta smo se odločili, da skulpturo Bergmandeljca podelimo mag. Aniti Povše, saj že več kot 23-let aktivno in uspešno delovanje v tem Gibanju. Bila je mentorica tako osnovnošolskih kot tudi srednješolskih raziskovalnih nalog. Teh je bilo preko 50.  Da dela zelo dobro, kažejo številke. Že več kot 40 nalog je bilo uvrščenih na državno tekmovanje; med njimi je bilo 9 nalog nagrajenih z zlatim priznanjem. Je tudi avtorica Raziskovalčevega praktikuma (2012), priročnika za izdelavo in predstavitev raziskovalne naloge, ki je bil letos dopolnjen in ponatisnjen. Radi pa jo imajo tudi njeni učenci in sodelavci, saj kljub zdravstvenim težavam nadaljuje svojo poklicno in osebno pot; mnogokrat nam je prav zaradi tega vzgled in spodbuda pri ustvarjanju naših življenjskih zgodb.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!


Priloge:

Razglasitev rezultatov letošnjega Gibanja


03. 05. 2021 11:13:39

V letošnjem 38. letu gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline je bilo izdelanih in predstavljenih 41 raziskovalnih nalog (20 osnovnošolskih in 21 srednješolskih). Javne predstavitve so potekale med 19. in 21. aprilom preko ZOOM-a, v živo pa ste jih lahko spremljali preko YouTuba.

V četrtek, 6. maja 2021, ob 18. uri bomo v živo preko kanala YouTube https://youtu.be/5y6IWmsiQRU razglasili rezultate regijskega srečanja in razkrili, katere naloge se bodo udeležile državnega srečanja. Prav tako boste izvedeli tudi, kdo je letošnji prejemnik/-ca skulpture Bergmandeljc. Skozi program nas bosta popeljala dijaka Elektro in računalniške šole Šolskega centra Velenje Ana Repas in Gaber Čuješ.

Prijazno vabljeni, da se nam pridružite.


Mednarodno tekmovanje ICYS - kaj sta povedala srebrna Laura in Gaber


30. 04. 2021 08:38:13

»Sva Gaber Čuješ in Laura Pečnik Budna in letos sva se udeležila mednarodnega tekmovanja za mlade znanstvenike/raziskovalce (ICYS) s svojo raziskovalno nalogo »Uporaba simulatorja letenja v letalski industriji«. Tekmovanje je potekalo preko spleta od 24. do 26. aprila 2021, kjer smo tekmovali mladi znanstveniki iz skoraj celega sveta na področjih tehnike, znanosti o življenju, znanosti o okolju, matematike in fizike. Slovenska ekipa je imela štiri raziskovalne naloge, za katere smo prejeli dve srebrni priznanji in eno bronasto. Na žalost so letos, zaradi koronavirusa, potekale tudi priprave prek spleta in so trajale približno kakšen mesec. Tekmovalci smo najprej morali posneti predstavitveni video, nato ustvariti plakat za našo raziskovalno nalogo in za konec, predstaviti našo raziskovalno nalogo in plakat recenzentom iz vseh sodelujočih držav. Predstavitve raziskovalnih nalog so trajale dva dni, tretji dan je sledila skupna razglasitev rezultatov. Število nalog, ki prejme bronasto, srebrno ali zlato priznanje, je bilo odvisno od števila prijavljenih nalog na določeno področje in od tega, kako so se tekmovalci izkazali. Tistim, ki je čisto malo manjkalo do bronastega priznanja, so podarjali tudi posebne nagrade. Konkurenca je seveda ogromna na čisto vseh področjih, saj so tekmovalci, ki pridejo na to tekmovanje le najboljši izmed najboljših in imajo po najinem mnenju prav vsi zelo zanimive in dobro pripravljene raziskovalne naloge. Ocenjevalci so bili zelo kritični in brez dlake na jeziku, a hkrati tudi zelo prijazni. Največ pozornosti so namenili preverjanju ali je tekmovalec zares sam naredil raziskovalno nalogo in ali res razume kaj je počel. Vsekakor lahko rečeva, da je to, ne glede na situacijo, bila čudovita izkušnja, ki je ne bova nikoli pozabila. Morava pa tudi poudariti, da je za velik delež najinega uspeha zaslužna pomoč in podpora najinih mentorjev (Sama Železnika in Uroša Rmeniha), koordinatorke naše slovenske ekipe in ekipe same, kjer smo drug drugega podpirali ne glede na vse.«

Zapisala Laura Pečnik Budna


Javne predstavitve raziskovalnih nalog zaključene


30. 04. 2021 08:30:34

V času med 19. in 21. aprilom 2021 so potekale predstavitve raziskovalnih nalog v živo preko kanala YouTube. V kolikor ste predstavitve zamudili, pa vas vseeno zanima kako je bilo, vas je kakšen naslov pritegnil in želite izvedeti več? Nič ni zamujenega. Na spodnjih povezavah si predstavitve ponovno lahko ogledate in predvajate.

Predstavitve osnovnošolskih raziskovalnih nalog s področja naravoslovnih, biotehniških in tehniških ved:    https://youtu.be/sg1NpCoSy5s

Predstavitve srednješolskih raziskovalnih nalog s področja aplikativnih inovacijskih predlogov in projektov:    https://youtu.be/-X7wYnMs6UU

Predstavitve srednješolskih raziskovalnih nalog s področja tehniških ved:
https://youtu.be/8FpVG8_dvJc

Predstavitve osnovnošolskih in srednješolskih raziskovalnih nalog s področja družboslovni in humanističnih ved: https://youtu.be/RvAODGBIFNM

Vabljeni k ogledu.


Laura in Gaber na ICYS-u osvojila SREBRO


28. 04. 2021 13:57:10

Laura Pečnik Budna in Gaber Čuješ sta za lanskoletno raziskovalno nalogo »Uporaba simulatorja letenja v letalski industriji« na mednarodnem tekmovanju ICYS , ki je potekalo med 24. in 26. aprilom 2021, osvojila srebro.
Povedala sta, da je vse potekalo lepo po urniku. Predstavitev sta imela že v soboto, 24. aprila 2021. Z ekipo so dobro sodelovali in tudi z recenzenti so bili v dobrih odnosih. Rezultati so bili objavljeni v ponedeljek. Kot sta še sporočila, nagrade, medalje … letos verjetno ne bodo dobili oz. o tem nimajo informacij.

Vsekakor pohvalno, izjemno in zelo uspešno opravljeno delo. Čestitamo! 


Javna predstavitev raziskovalnih nalog 2020/2021


16. 04. 2021 18:42:31

Letošnje že 38. gibanje Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline je na vrhuncu in ob tej priložnosti Vas vljudno vabimo na javno predstavitev raziskovalnih nalog, ki bodo potekale na daljavo preko aplikacije ZOOM.
Predstavljenih bo 20 osnovnošolskih in 21 srednješolskih nalog. Tudi letos so naloge inovativne, zanimive in verjamemo, da najdete kakšno, ki bi jo z veseljem poslušali.  
Tako lahko v času od 19. do 21. aprila 2021 preko YouTuba v živo spremljate javne predstavitve. Povezave boste našli na spletni strani http://mladiraziskovalci.scv.si . Podroben razpored predstavitev pa je objavljen v prilogi.

Pridružite se nam na predstavitvah in tako mladim raziskovalcem ter njihovim mentorjem, za opravljeno delo, izkažimo priznanje.


Priloge:

Mlada raziskovalca Laura in Gaber udeleženca mednarodnega tekmovanja ICYS


12. 04. 2021 11:46:52

Z veseljem vas obveščamo, da sta se Laura Pečnik Budna in Gaber Čuješ, dijaka Šolskega centra Velenje, uvrstila naprej na mednarodno tekmovanje ICYS (International Conference of Young Scientists), ki bo potekalo na daljavo med 24. in 26. aprilom 2021.
Laura in Gaber sta v šolskem letu 2019/2020, pod mentorstvom Sama Železnika in Uroša Remeniha, izdelala raziskovalno nalogo z naslovom »Uporaba simulatorja letenja v letalski industriji« in na državnem srečanju prejela zlato nagrado s pohvalo. Kot sta zapisala v nalogi, simulatorji letenja niso uporabni le za zabavo, saj so namenjeni tudi za profesionalno rabo, s katero se želimo čim bolj približati resničnemu letenju. Njuno odlično izdelano in predstavljeno raziskovalno nalog ter vso opravljeno delo, so prepoznali tudi na ZOTKS-i in so nalogo poslali naprej na ICYS, kjer bosta nalogo tudi predstavila. Tekmovanje bi v živo potekalo v Braziliji, kar pa, zaradi virusa covid-19, letos ni mogoče. Laura in Gaber se na tekmovanje še pripravljata in izpopolnjujeta svojo predstavitev. Nekaj lahko izveste iz priloženega plakata, ki sta ga že pripravila. Kako bo vse skupaj izgledalo in kaj novega se bosta naučila, pa nam bosta zaupala po koncu tekmovanja.

Želimo jima dobro pripravo, uspešno predstavitev ter obilo novih in dobrih izkušenj. SREČNO! 


Priloge:

Objava RAZPISA za skulpturo Bergmandeljc 2021


12. 02. 2021 06:58:09
Programski svet, gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline, je na svoji 94. seji sprejel sklep o objavi razpisa za podelitev skulpture Bergmandeljc za leto 2021.   

Pisne predloge z utemeljitvijo nam, glede na spodaj priložen razpis, pošljite najkasneje do 1. marca 2021 na naslov:
Šolski center Velenje 
Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline 
(za podelitev skulpture Bergmandeljc)
Trg mladosti 3 
3320 Velenje

Skulpturo Bergmandeljca bomo dobitnici/ku podelili oz. izročili na slavnostni prireditvi.

Priloge:

Najavljamo 38. RAZPIS za prijavo raziskovalnih nalog 2020/2021


21. 09. 2020 08:11:39

Te zanima kako neka stvar deluje? Želiš poglobiti svoje znanje, pridobiti nove izkušnje, si kreativen/-a, ustvarjalen/-a in želiš izvedeti več, potem te vabim, da se nam pridružiš.

Na spletni strani http://mladiraziskovalci.scv.si/predstavitev?show=razpis je objavljen 38. razpis za prijavo raziskovalnih nalog. Raziskovalno nalogo lahko prijavite med 30. 9. in 21. 10. 2020. 


Državno srečanje prineslo 5 zlatih priznanj


16. 09. 2020 06:13:48

V tem šolskem letu 2019/2020 je pandemija Covida-19 povzročila kar nekaj nevšečnosti, tako so potekale javne predstavitve raziskovalnih nalog na 54. srečanju mladih raziskovalcev Slovenije šele 14. in 15 septembra 2020. V Mariboru se je na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v drugem krogu predstavilo 18 raziskovalnih nalog iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline (11 osnovnošolskih in 7 srednješolskih).  Prejeli smo 5 zlatih, 13 srebrnih in 15 bronastih priznanj. Z zlatom so se okitili:
-          Gašper Repše in Ali El Ghannam Ernecl za raziskovalno nalogo Ali si osnovnošolci znajo umivati roke? (OŠ Mozirje; mentorja Tinkara Verbuč Rosenstein in dr. Miha Avberšek),
-          Tjaša Goršek, Rebeka Koradej in Sara Zapušek za raziskovalno nalogo Nikjer ni lepo kot doma ... razen pri babici (OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj; mentorica Anka Voh),
-          Jana Bastič za raziskovalno nalogo "Rabim" telefon (OŠ Gustava Šiliha, mentor Damijan Vodušek),
-          Primož Jevšenak za raziskovalno nalogo Strel na koš (OŠ Mihe Pintarja Toleda; mentorja Dejan Zupanc in Peter Jevšenak) in
-         Gaber Čuješ in Laura Pečnik Budna za raziskovalno nalogo Uporaba simulatorja letenja v letalski industriji (ŠC Velenje, Elektro in računalniška šola ter Gimnazija; mentorja Uroš Remenih in Samo Železnik).

Uspeh ne pride sam od sebe, ampak je rezultat trdega dela.

Vsem mladim raziskovalcem ter mentorjem za dosežene rezultate in pogum, da ste izpolnili zadani cilj, iskreno čestitamo. 


Program 54. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije - 2. krog


11. 09. 2020 05:41:10

Drugi krog srečanja mladih raziskovalcev Slovenije bo potekal ponedeljek in torek, 14. in 15. septembra 2020 na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. V prilogi si lahko več preberete o programu in razporedu predstavitev raziskovalnih nalog. Predstavitve bodo potekale ločeno po osnovnih in srednjih šolah ter ločeno po področjih.  Iz naše regije se je v drugi krog uvrstilo 18 nalog (11 OŠ in 7 SŠ).
Držimo pesti in navijamo za vas. Srečno!


Priloge:

54. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije – rezultati 1. kroga


16. 07. 2020 08:37:02

V sredo, 15. julija 2020 so bili objavljeni rezultati prvega kroga Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline smo skupno poslali 33 raziskovalnih nalog (18 osnovnošolskih in 15 srednješolskih). V drugi krog se je uvrstilo 18 nalog (11 OŠ in 7 SŠ) – katere so te naloge, si lahko preberete v prilogi.

Drugi krog bo potekal predvidoma v začetku septembra.

Iskrene čestitke in prijetne počitniške dni vam želimo.


Priloge:

Objava rezultatov


01. 04. 2020 17:34:58

Gibanje Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline je na vrhuncu svoje poti. Zaradi pandemije koronavirusa smo prvič morali odpovedati zaključno prireditev. Vendar se ne predamo in smo s pomočjo Radia Velenje ter dijakov Elektro in računalniške šole v sredo, 1. aprila 2020, ob 17. uri javno objavili rezultate kar po radiu.

V priloženih datotekah najdete vse prejemnike priznanj kot tudi nagrajene naloge. Hkrati pa je objavljen seznam nalog, ki se bodo udeležile državnega srečanja. Termini še niso znani, ko bodo, vas bomo o tem pravočasno obvestili.

Seveda ne smemo pozabiti še na prejemnika skulpture Bergmandeljca. Člani programskega sveta smo se odločili, da skulpturo Bergmandeljca podelimo Elektro in računalniški šoli Šolskega centra Velenje za večletno in zelo uspešno delovanje v gibanju. Sodelovanje šole je v gibanju zelo izstopajoče, tako po številu izdelanih nalog, kot tudi kakovosti in uspešnosti na regijskem, državnem in tudi mednarodnem nivoju. Šola vlaga v sodobno opremo, izboljšuje pogoje dela in vzpodbuja inovativno, kreativno in ustvarjalno-raziskovalno dejavnost tako pri dijakih, kot tudi pri mentorjih. S tem ustvarja odlične pogoje za delo in je lepa popotnica na njihovi nadaljnji življenjski poti. Skulpturo jim bomo izročili na prihodnji javni prireditvi.

Raziskovanje ni ravno mačji kašelj. To je trdo delo, ki zahteva veliko časa, znanja, usklajevanja, potrpljenja in še kaj.  Zato raziskujte še naprej ter trite orehe in uživajte ob odkrivanju njegovega jedra – dobrega ali slabega. 

Iskrene čestitke vsem.


Priloge:

Razglasitev rezultatov letošnjega Gibanja


27. 03. 2020 10:27:14

V letošnjem gibanju Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline je bilo zelo aktivno. V času od 4. do 10. marca 2020 se je v prostorih Saša inkubatorja ter na Medpodjetniškem izobraževalnem centru Šolskega centra Velenje predstavilo 24 osnovnošolskih in 22 srednješolskih nalog. 
Zaradi nastalih razmer (koronavirus) smo iskali ideje, kako razglasiti rezultate in izvesti podelitev priznanj. Trud je obrodil sadove, zato pozor: Razglasitev rezultatov mladim raziskovalcem bo potekala v sredo, 1. 4. 2020, ob 17.00 na Radiu Velenje. Rezultate boste prav tako prejeli na elektronsko pošto. Objavljeni pa bodo tudi na spletni strani Gibanja.

Pazite nase in ostanite zdravi!

 


Zaključna prireditev - ODPADE


13. 03. 2020 09:17:39

Obveščamo vas, da zaradi nastalih razmer, zaključna prireditev letos ODPADE. O rezultatih in ostalih aktivnostih boste naknadno obveščeni.
Hvala za razumevanje in srečno. 


Javna predstavitev raziskovalnih nalog 2019/2020


28. 02. 2020 13:19:52

37. gibanje Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline se počasi zaključuje in ob tej priložnosti Vas vljudno vabimo na javno predstavitev raziskovalnih nalog.
V času od 4. do 10. marca 2020 bo v prostorih Saša inkubatorja ter na ŠC Velenje, Medpodjetniškem izobraževalnem centru predstavljenih 24 osnovnošolskih in 22 srednješolskih nalog.
V priloženem razporedu, boste lahko tudi med letošnjimi nalogami našli kakšno, ki vam bo zanimiva in bo še posebej pritegnila vašo pozornost.

Pridružite se nam na predstavitvah. Veseli bomo vašega obiska.


Priloge:

Objava RAZPISA za skulpturo Bergmandeljc 2020


10. 02. 2020 13:56:45

Objavljamo razpis za podelitev skulpture Bergmandeljc za leto 2020, ki ga je na svoji 92. seji sprejel Programski svet gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline.

Pisne predloge z utemeljitvijo nam, glede na spodaj priložen razpis, pošljite najkasneje do 2. marca 2020 na naslov:
Šolski center Velenje 
Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline 
(za podelitev skulpture Bergmandeljc)
Trg mladosti 3 
3320 Velenje

Skulpturo Bergmandeljca bomo dobitnici/ku podelili na slavnostni prireditvi 26. marca 2020.


Priloge:

Gorenje, d.o.o. podalo nabor tem za raziskovalno nalogo


14. 10. 2019 13:21:58

V podjetju Gorenje, d.o.o. so tudi za letošnje šolsko leto 2019/2020 oblikovali predloge tem za izdelavo raziskovalne naloge iz različnih področij.
Učencem in dijakom, ki bodo za izdelavo svoje raziskovalne naloge izbrali eno od njihovih tematik (ogledate si jih lahko v prilogi), nudijo obisk podjetja, v okviru katerega se boste lahko še podrobneje seznanili z izbrano vsebino in se srečali z mentorjem iz podjetja, ki vam bo pri izdelavi naloge nudil dodatno strokovno znanje in praktične izkušnje. 

Vabljeni k sodelovanju.


Priloge:

Sprejem mladih raziskovalcev pri podžupanu Mestne občine Velenje


13. 09. 2019 08:09:38

V sredo, 11. 9. 2019 je podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol sprejel avtorje in mentorje, dobitnike zlatega priznanja z državnega srečanja za mlade raziskovalce. Med udeleženci sprejema sta bila tudi oba mlada raziskovalca, ki sta bila nagrajena na mednarodnem tekmovanju v Beogradu - dobitnica zlatega priznanja Katja Mogilnicki  in z bronastim priznanjem nagrajeni Bruno Šonc.

 Podžupan jim je čestital za doseženi uspeh in pohvalil njihov trud. Zahvalil se jim je tudi, da so z odličnimi raziskovalnimi nalogami poskrbeli za promocijo Velenja in celotne Šaleške doline. Mestna občina Velenje z različnimi ukrepi spodbuja razvoj dobrih idej in tudi razvoj podjetništva, hkrati pa zagotavljajo dobre pogoje za izobraževanje. Zahvalil se je tudi mentorjem, staršem in izobraževalnim institucijam, ki so pri spodbujanju mladih raziskovalcev še kako pomembni. 

Na sprejemu je bil prisoten tudi mag. Gašper Škarja, predsednik Programskega sveta gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline, ki se je podžupanu zahvalil za sprejem in vso podporo. Povedal je, da prav podpora Mestne občine Velenje ter občine Šoštanj in Šmartno ob Paki, omogoča realizacijo zastavljenega programa in obljubil, da si bomo prizadevali, da bomo tudi v prihodnje dosegali podobne uspehe.


Izjemen uspeh Katje in Bruna na mednarodnem tekmovanju v Beogradu


29. 08. 2019 10:42:54

V Beogradu se je končalo tekmovanje mladih raziskovalcev družboslovnih smeri. Na tekmovanju so zastopana področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije. Udeleženci morajo pred mednarodno komisijo strokovnjakov predstaviti nalogo in plakat ter odgovarjati  na vprašanja v angleškem jeziku. Sodelovalo je 15 držav, pri čemer je bilo 6 opazovalk. 

ZLATO priznanje je osvojila Katja  Mogilnicki z OŠ Gustava Šiliha z nalogo "Učinkovito in ugodno čiščenje mačje dlake s tekstila", ki pokriva področje ekonomije.
Z zgodovino se je ukvarjal Bruno Šonc z OŠ Šalek, ki je za nalogo "Dve veliki žalovanji Slovencev v dveh Jugoslavijah" prejel BRONASTO priznanje.

ISKRENE ČESTITKE!
ZOTKINI TALENTI 2019


10. 06. 2019 13:16:27

Na prireditvi ZOTKINI TALENTI 2019, ki je bila v soboto, 8. junija, so počastili dosežke nadarjenih mladih, na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS, ki so v šolskem letu 2018/19 prikazali največ znanja in dosegli najboljše rezultate. Zbrane je najprej nagovoril prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik, predsednik upravnega odbora ZOTKS, kasneje pa še dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport RS. Med drugim je povedal, da je izjemno ponosen, da imamo take izjemne talente, za katere ve, da delajo tisto, kar sami najbolj želijo, predvsem pa, da delajo v dobro človeštva.

Med dobitniki zlatih priznanj iz našega gibanja so bili Bruno Šonc, Anže Maj Blagus, Tjaš Esih, Vida Volk, Zala Poberžnik, Staša Krajnc, Miha Jevšenak, Borja Ranzinger, Lara Podgoršek, Ema Holešek, Katja Mogilnicki, Rok Hudournik, Marko Hrovat, Gašper Polak Rožič, Tomaž Plešnik, Maj Koren in Matevž Glinšek.

Vsem dobitnikom iskreno čestitamo. 


Nagradni izlet


21. 05. 2019 07:30:09

Juhuhu … Pa smo dočakali petek, 17. maj 2019, ko smo se osnovnošolski avtorji in mentorji odpravili na zasluženi izlet v Avstrijo. Pot nas je vodila skozi Mislinjsko dolino, Dravograd do Celovca, kjer smo se povzpeli na najvišji leseni razgledni stolp v Evropi. Imeli smo čudovit pogled na Vrbsko jezero z okolico. Stolp je vsekakor največja turistična atrakcija Koroške. Na stolp so se nekateri povzpeli peš (prehoditi so morali kar 441 stopnic), drugi pa s sodobnim dvigalom. Sledilo je razburljivo »potovanje okoli sveta« v parku Minimundus, kjer smo si lahko ogledali več kot 150 pomanjšanih svetovnih znamenitosti. V lepem vremenu in sproščeni družbi, je bil izlet res krasen.  


53. Srečanje mladih raziskovalcev prineslo 11 zlatih priznanj


15. 05. 2019 07:53:55

V torek, 14. maja 2019 je bilo v Murski Soboti že 53. državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline smo skupno poslali 39 raziskovalnih nalog (23 osnovnošolskih in 16 srednješolskih). V drugi krog se je uvrstilo 24 nalog (16 OŠ in 8 SŠ).
S ponosom objavljamo, da smo skupno prejeli 11 zlatih, 13 srebrnih in 15 bronastih priznanj. Z zlatim priznanjem nagrajene naloge so:

-      Dve veliki žalovanji Slovencev v dveh Jugoslavijah, avtor Bruno Šonc (OŠ Šalek)
-      Elektronski sistem evidence prehrane, avtor Anže Maj Blagus (OŠ Gorica)
-      Katera metoda učenja poveže zapleten labirint celic v možganih?, avtorja Tjaš Esih in Vida Volk (OŠ Mihe Pintarja Toleda)
-      Merjenje pljučne funkcije s spirometrom, avtorici Zala Poberžnik in Staša Krajnc (OŠ Gustava Šiliha)
-      Optimalni načini pridobivanja električne energije v Sloveniji, avtor Miha Jevšenak (OŠ Šalek)
-      Sladkor v živilih,  avtor Borja Ranzinger (OŠ Gustava Šiliha)
-      Spoznajmo običaje v Šmartnem ob Paki v 20. stoletju, avtorici Lara Podgoršek in Ema Holešek (OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki)
-      Učinkovito in ugodno čiščenje mačje dlake s tekstila, avtorica Katja Mogilnicki (OŠ Gustava Šiliha)
-      Vpliv podlage in tlaka v žogi na nogometno igro, avtor Rok Hudournik (OŠ Šalek)
-      Izdelava laserskega gravirnika s kinematiko H-bot, avtorja Marko Hrovat in Gašper Polak Rožič (ŠCV, Šola za strojništvo, geotehniko in okolje)
-      Soba pobega kot učenje računalništva, avtorji Matevž Glinšek, Tomaž Plešnik in Maj Koren (ŠCV, Elektro in računalniška šola).

Najboljšim mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem bodo priznanja podelili na slovesni prireditvi ZOTKINI TALENTI, ki bo v soboto, 8. junija 2019, v Cankarjevem domu v Ljubljani. 

Za izjemne rezultate avtorjem in mentorjem iskreno čestitamo!


Natečaj: Prireditev Zotkini talenti 2019


17. 04. 2019 12:51:52

Za slovesno razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) ZOTKINI TALENTI tudi letos iščejo nastopajoče, ki bodo imeli priložnost pokazati svoj talent (plesalci, pevci, igralci in drugi talenti). Prireditev bo potekala v soboto 8. junija 2019 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Prijave zbirajo do 6. maja 2019.
Več informacij najdete na spletni strani 
https://www.zotks.si/raziskovalci/novice/natečaj-prireditev-zotkini-talenti-2019


Priloge:

Srebrno priznanje ZOTKS-e Urošu Remenihu


09. 04. 2019 12:02:12

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je na Skupščini, ki je bila v četrtek, 29. 3. 2019, podelila letošnja priznanja. Med dobitniki priznanj je bil tudi Uroš Remenih. Prejel je SREBRNO PRIZNANJE za pomemben prispevek na področju mladinskega raziskovalnega dela v Šaleški dolini. Pod njegovim mentorstvom so nastale raziskovalne naloge, ki so imele praktični izdelek in so ga prepoznali kot perspektivnega za nadaljnji razvoj.  
Iskrene čestitke.


36. zaključna prireditev gibanja Mladi raziskovalci


29. 03. 2019 14:30:41

V četrtek, 28. marca 2019, smo v Domu kulture imeli zaključno prireditev gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline, kjer smo podelili priznanja in nagrade. Skozi program nas je, na sproščen in hudomušen način, popeljal dr. Ambrož Kvartič. Atraktivna projekcija v ozadju je bila delo dijakov in mentorja Petra Vrčkovnika Elektro in računalniške šole Šolskega centra Velenje. Pia Katarina Kremžar, dijakinja 2. letnika Gimnazije, je poskrbela za odlični glasbeni točki, plesalke, Elena Vučetič, Lara Mlinšek in Lana Djuričič, plesne šole Spin so nas navdušile s svojo razgibano plesno točko.
Na državno srečanje bomo poslali 39 raziskovalnih nalog (seznam je v prilogi)

Podjetje Gorenje je tudi letos podelilo posebno nagrado najboljšima srednješolskima mladima raziskovalcema s področja tehniških ved. To sta Simon Strmšnik in Kamil Kosi - nagrada je Tečaj za NX Design. Letošnji dobitnik Bergmandeljca je dr. Nikola Holeček.

Mladim raziskovalcem in avtorjem iskrene čestitke.


Priloge:

Zaključna prireditev Gibanja - VABILO


21. 03. 2019 13:56:52

Vljudno vabljeni na zaključno prireditev gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline, ki bo v četrtek, 28. marca 2019, ob 17.30 uri v Domu kulture Velenje. Na prireditvi bomo razglasili rezultate, podelili priznanja in nagrade ter izvedeli tudi kdo je letošnji prejemnik skulpture Bergmandeljc.
Veseli bomo, če se nam boste pridružili.


Priloge:

Povabilo na javno predstavitev raziskovalnih nalog


28. 02. 2019 20:50:56

V letošnjem šolskem letu 2018/2019 so mladi raziskovalci izdelali 49 raziskovalnih nalog (29 osnovnošolskih in 20 srednješolskih). Naloge bodo javno predstavljene med 4. in 12. marcem 2019 v SAŠA inkubatorju in na Šolskem centru Velenje, Medpodjetniškem izobraževalnem centru. Vabilo in podroben razpored si lahko ogledate v prilogi. Verjamemo, da boste med vsemi nalogami našli kakšno, ki vas bo pritegnila.
Veseli bomo, če se nam boste pridružili. 


Priloge: