Končni rezultati 58. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije


21. 05. 2024 10:24:17

Javne predstavitve raziskovalnih nalog 58. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije, ki so bile v ponedeljek, 20. maja 2024 na Gimnaziji ter Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota so zopet poskrbele za veselje.  Iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije smo poslali 29 nalog (15 osnovnošolskih in 14 srednješolskih) ter skupno prejeli 3 zlata, 11 srebrnih in 15 bronastih priznanj.

Prejemniki zlatih priznanj so:

 • Rok Jurič in Brin Kortnik za raziskovalno nalogo Ionski pogon, mentorja Peter Jevšenak in Matjaž Žerak (ŠCV, Gimnazija);
 • Mark Šehič za raziskovalno nalogo Primerjava avtomobilov s pogonom na vodik ali elektriko, mentorja mag. Ivan Jovan in Peter Jevšenak (ŠCV, Gimnazija) ter
 • Valentin Ozimic in Mark Kotnik za raziskovalno nalogo Zloraba delovnega pomnilnika pri računalniških igrah, mentor Islam Mušić (ŠCV, Elektro in računalniška šola).

Najboljšim mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem bodo priznanja podelili na slovesni prireditvi ZOTKINI TALENTI, ki bo v nedeljo, 2. junija 2024 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Za uspeh je potrebno trdo delati. Ne obupajte, ampak raziskujte in bogatite svoje znanje tudi v prihodnje.
Iskrene čestitke mladim raziskovalcem in mentorjem za opravljeno delo in dosežke. 


Priloge:

Zajtrk z županom Mestne občine Velenje


09. 05. 2024 08:59:05

Mestna občina Velenje je oktobra 2022 osvojila naziv evropski zeleni list za leto 2024. Gre za nagrado za dosežke na področju varstva okolja, ohranjanja narave in trajnostnega razvoja. Kmalu po prejemu naziva se je občina povezala z Gibanjem mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije, saj je želela spodbuditi raziskovalne naloge z zelenimi temami. Takšnih nalog je bilo kar devet, od tega šest osnovnošolskih z naslovi; Kaj obleči - hitro ali trajnostno, Kam z elektronskimi cigaretami in ogrevanimi tobačnimi izdelki, ko postanejo odpadek, Hrana ni za v smeti – zavržena hrana na OŠ Šalek, Kako zmanjšati količino zavrženega kruha, Poplavna varnost naselja Šalek, Odpadna biomasa kot vir toplotne in električne energije v Šaleški dolini in tri srednješolske z naslovi; Ionski pogon, 3D-tiskanje z odpadno plastiko in Veveričkina pot pod krošnjami dreves.

V ta namen je župan MOV Peter Dermol mlade raziskovalce in njihove mentorje povabil na zajtrk v mestno hišo, ki so se ga udeležili 26.4.2024, kjer so raziskovalci sproščeno in samozavestno podali svoje ugotovitve glede nalog in ostalih pogledov glede okoljske ozaveščenosti. Na koncu nam je MOV podelila uporabne in ‘’zelene nagrade’’, saj smo poleg majic in pisal iz recikliranih materialov prejeli tudi lonček, v katerem je bila zemlja in seme bazilike. Srečanja in priložnosti za samopromocijo ter sproščeno razlago nalog so bili mladi raziskovalci zelo veseli in se za to priložnost tudi iskreno zahvaljujejo in upajo, da bo več takšnih sproščenih debat tudi v bodoče.

Tjaša Anderlič, koordinatorica gibanja


41. zaključna prireditev gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regijev


05. 04. 2024 08:02:09

Gibanje Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije je imelo v četrtek, 28. marca 2024, v Domu kulture Velenje svečano zaključno prireditev, kjer smo razglasili rezultate ter podelili priznanja in nagrade. Ob 41-letnici gibanja so mladi raziskovalci izdelali 44 raziskovalnih nalog; od tega osnovnošolci 24 in srednješolci 20. Program je igrivo in hudomušno povezoval Tomaž Hudomalj, ki ga lahko zasledimo na televiziji pri športnih poročilih. Za glasbeno podlago so poskrbele dijakinje umetniške Gimnazije ŠC Velenje: Neža Aubreht, Daša Urlep in Manca Ernst ter komorna zasedba iz Mešanega mladinskega pevskega zbora ŠC Velenje.

Med drugim smo izvedeli tudi, katere naloge bodo udeleženke državnega srečanja (seznam je v prilogi), in tudi, katere so bile najuspešnejše. Tako so med osnovnošolci zlato priznanje prejele:

 • avtorice Ela Cizej, Ajda Čremožnik in Loriana Turnšek za raziskovalno nalogo Instapoezija – njene značilnosti in priljubljenost med osnovnošolci, mentorica je Mojca Cestnik iz OŠ Polzela.

Pri srednješolcih sta bila najboljša in z zlatom nagrajena naslednja avtorja:

 • Nuša Prijević za raziskovalno nalogo Psihološki vidiki žalovanja, mentorica je Nika Kamnik iz Gimnazije ŠC Velenje ter
 • Tin Mustač za raziskovalno nalogo Naprava za nitno umetnino, mentor je Jože Hrovat iz Šole za strojništvo, geotehniko in okolje ŠC Velenje.

Pa ne pozabimo še na novega lastnika skulpture Bergmandeljc, to je Uroš Remenih.

Vsem iskrene čestitke.


Zaključna prireditev - Povabilo


15. 03. 2024 10:23:50
Vljudno vabljeni na zaključno prireditev gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije, ki bo v četrtek, 28. marca 2024, ob 17.30 uri v Domu kulture Velenje.
Z veseljem vas pričakujemo.

Priloge:

Povabilo na javne predstavitve raziskovalnih nalog


04. 03. 2024 10:43:54
V letošnjem šolskem letu 2023/2024 so mladi raziskovalci izdelali 44 raziskovalnih nalog (OŠ 24 in SŠ 20).  Česa vse so se lotili, kaj jih je zanimalo in so z veseljem raziskovali, pa še kaj … boste izvedeli na javnih predstavitvah, ki bodo potekale v petek 8., ponedeljek 11. in v torek, 12. marca 2024 na Šolskem centru Velenje in Medpodjetniškem izobraževalnem centru. Več informacij najdete v prilogah. Veseli bomo, če se nam boste pridružili.
Vljudno vabljeni.

Priloge:

Pravilnik o podeljevanju skulpture BERGMANDELJC


13. 02. 2024 07:50:41
Programski svet gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije je na 101. seji 18. 1. 2024 sprejel 
spremenjen Pravilnik o podeljevanju skulpture Bergmandeljc. Rok za oddajo predlogov je 20. februar 2024.


Priloge:

Predlogi tem MO Velenje, prejemnice naziva Evropski zeleni list


08. 09. 2023 14:36:36

Mestna občina Velenje je oktobra 2022 osvojila naziv Evropski zeleni list za leto 2024. Gre za nagrado za dosežke na področju varstva okolja, ohranjanja narave in trajnostnega razvoja. Je različica nagrade Evropska zelena prestolnica za manjša mesta. V letu 2024, ko bomo ponosno nosili ta naziv, bomo naša prizadevanja na omenjenih področjih še okrepili, hkrati pa tudi spodbudili vse občane in obiskovalce, da se v program in aktivnosti tudi sami vključijo. S tem namenom želimo nadgraditi tudi Gibanje mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije, zato vas v tem šolskem letu še posebej vabimo, da zagrizete na raziskovalna področja, ki se navezujejo na teme okolja, narave, trajnostnega razvoja. Področja so zelo široka in združujejo mnoge stroke. Izbor teme prepuščamo vam, za tiste, ki pa še nimate izoblikovane ideje, smo pripravili nekaj predlogov. Izmed raziskovalnih nalog, ki bodo nosile tudi teme zelenega lista, jih bomo nekaj izbrali in vam zagotovili možnosti za dodatno promocijo vašega dela ter vas simbolično nagradili.

Predloge tem najdete v prilogi. Za več informacij, vprašanj ali kakšnih usmeritev pišite na greenleaf@velenje.si
Srečno in uspešno delo vam želimo.


Priloge:

Najboljši ZOTKINI TALENTI 2023 zasluženo prejeli svoja priznanja


13. 06. 2023 11:43:51

Na slavnostni prireditvi ZOTKINI TALENTI, ki je bila v nedeljo, 11. junija v ljubljanskem Cankarjevem domu je Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) počastila dosežke nadarjenih mladih, ki so na različnih državnih tekmovanjih iz znanj in srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS v šolskem letu 2022/23 prikazali največ znanja in dosegli najboljše rezultate.

Letošnjo prireditev sta vodila Urban Kuntarič in Žan Brelih Hatunić, potekala pa je pod častnim pokroviteljstvom predsednice republike dr. Nataše Pirc Musar. V nagovoru je zbranim čestitala za osvojene uspehe in ob tem poudarila, da je pravi smisel tekmovanj v osebnostni rasti. Poudarila je, da »večjo vrednost od osvojene nagrade imajo možnosti, da izmerimo svoje znanje, dobimo motivacijo in zagon, da postanemo še boljši, osvojimo več znanja, spoznamo nove, podobno misleče ljudi raziskovalnega duha ter sklepamo in gojimo prijateljstva,« Hkrati pa dodala, da je »izredno pomembno, da najprej sebi, nato pa drugim dokažemo, da se znamo potruditi za to, kar nam je všeč, in da tudi takrat, ko so izzivi nekoliko težji in na videz nepremagljivi, v sebi poiščemo moč, da jih premagamo.«

Mladi raziskovalci, prejemniki zlatih priznanj iz našega gibanja, so bili:

 • Jedrt Poles za raziskovalno nalogo »Vse nas je una na svet spravla« – Antonija Sternad (1873–1950), diplomirana babica iz Šoštanja, mentorja Marko Moškotevc in Špela Poles (OŠ Šalek)
 • Jaka Aleksander Sever za raziskovalno nalogo Odganjanje mokric z naravnimi pripravki, mentorici Suzana Pustinek in mag. Anita Povše (OŠ Gustava Šiliha Velenje)
 • Živa Lušnic za raziskovalno nalogo Shizofrenija in njena stigmatizacija, mentorica Nika Kamnik (ŠCV, Gimnazija) in še
 • Lenart Frankovič in Vid Grušovnik za raziskovalno nalogo Vključevanje alelopatije v aktualne okoljske izzive, mentorici Irena Štimac in Sandra Potušek (ŠCV, Gimnazija).

Vsem dobitnikom iskreno čestitamo. 


Nagradni izlet za osnovnošolske avtorje in mentorje 2023


23. 05. 2023 12:57:06

Osnovnošolski mladi raziskovalci in njihovi mentorji smo se v petek, 19. 5. 2023, ob 7. zjutraj odpravili na izlet na Primorsko. Najprej smo si ogledali Akvarij v Piranu, kjer sta nas Manja in Aljoša seznanila z njihovim delom ter predstavila morske prebivalce Severnega Jadrana. Malo prostega časa smo s pridom izkoristili za sprostitev na Tartinijevem trgu. Pot smo nadaljevali do krajinskega parka Sečoveljske soline, kjer so nam predstavili pradavni način solinarjenja, ki so se ga naučili od solinarjev s Paga. Odlično kosilo pa so nam pripravili v Gostilni Karjola v Marezigah. V prijetni družbi in lepem vremenu, je dan poln lepih doživetij odlično uspel. 


SAŠA regija na državnem srečanju prejela 4 zlata priznanja


16. 05. 2023 07:12:54

57. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, ki je v ponedeljek, 15. maja 2023 potekalo na Gimnaziji ter Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota je prineslo 4 zlata priznanja. Iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije smo poslali 25 nalog;  v drugi krog se jih je uvrstilo 12 (4 osnovnošolske in 8 srednješolskih). Skupno smo prejeli 4 zlata, 8 srebrnih in 13 bronastih priznanj. In kdo so prejemniki zlatih priznanj:
-          Jedrt Poles za raziskovalno nalogo »Vse nas je una na svet spravla« – Antonija Sternad (1873–1950), diplomirana babica iz Šoštanja, mentorja Marko Moškotevc in Špela Poles (OŠ Šalek)
-          Jaka Aleksander Sever za raziskovalno nalogo Odganjanje mokric z naravnimi pripravki, mentorici Suzana Pustinek in mag. Anita Povše (OŠ Gustava Šiliha Velenje)
-          Živa Lušnic za raziskovalno nalogo Shizofrenija in njena stigmatizacija, mentorica Nika Kamnik (ŠCV, Gimnazija) in še
-         Lenart Frankovič in Vid Grušovnik za raziskovalno nalogo Vključevanje alelopatije v aktualne okoljske izzive, mentorici Irena Štimac in Sandra Potušek (ŠCV, Gimnazija).

Najboljšim mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem bodo priznanja podelili na slovesni prireditvi ZOTKINI TALENTI. Ki bo v nedeljo, 11. junija 2023 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.
Tudi v prihodnje raziskujte in trite orehe, naj vam bodo zagon za iskanje novih in zanimivih rešitev.
Vsem mladim raziskovalcem in avtorjem za dosežene rezultate iskreno čestitamo. 


Rezultati 1. kroga 57. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije


08. 05. 2023 08:11:39

V soboto, 6. maja 2023 so bili na spletni strani Zveze za tehnično kulturo Slovenije objavljeni rezultati prvega kroga 57. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline smo skupno poslali 25 raziskovalnih nalog (14 osnovnošolskih in 11 srednješolskih). V drugi krog se je uvrstilo 12 nalog (4 OŠ in 8 SŠ). Seznama sta v prilogi. Predstavitve raziskovalnih nalog v drugem krogu bodo potekale na Gimnaziji in SPTŠ v Murski Soboti v ponedeljek, 15. maja 2023. Več informacij bo še sledilo in bodo objavljene na povezavi https://www.zotks.si/raziskovalci/novice/sre%C4%8Danje-mladih-raziskovalcev-slovenije-2023

Iskrene čestitke. Tisti pa, ki boste imeli še predstavitev, pa uspešno pripravo.


Priloge:

Natečaj - slovesna prireditev ZOTKINI TALENTI 2023


12. 04. 2023 10:03:05

Slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije ZOTKINI TALENTI 2023 bo potekala v nedeljo, 11. junija 2023, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Tudi letos iščejo plesalce, pevce, glasbenike, igralce in druge talente, ki bodo s svojo točko popestrili prireditev.  
Iščejo predvsem ŽIVAHNE točke, polne pozitivne energije! Če te mika, jim pošlji predlog oz. posnetek svoje točke najkasneje do 2. maja 2023. Več informacij najdeš na naslovu https://www.zotks.si/raziskovalci/novice/natecaj-nastop-na-slovesni-prireditvi-zotkini-talenti-2023  ali v prilogi.
Pokaži kaj znaš in izkoristi priložnost.


Priloge:

40. zaključna prireditev gibanja Mladi raziskovalci


30. 03. 2023 10:46:21

Gibanje Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije je imelo v sredo, 29. marca 2023, v Domu kulture Velenje svečano zaključno prireditev, kjer smo razglasili rezultate ter podelili priznanja in nagrade. Ob 40-letnici gibanja so mladi raziskovalci izdelali 32 raziskovalnih nalog; od tega osnovnošolci 18 in srednješolci 14. Program je igrivo in hudomušno povezoval dr. Uroš Kuzman, matematik, glasbenik in standup komik. Za glasbeno podlago so poskrbeli dijaki Gimnazije ŠC Velenje: Lara Govek, Petja Emeršič, Leon Cesarec, Rok Kastelec, Ema Holešek, Jakob Brglez in Teo Dvoršak.

Med drugim smo izvedeli tudi, katere naloge bodo udeleženke državnega srečanja (seznam je v prilogi), in tudi, katere so bile najuspešnejše. Tako so med osnovnošolci zlato priznanje prejeli:

-          avtorici Kaja Prelog in Daša Ivančić za raziskovalno nalogo Zajtrk: izziv sedanjosti ali navada preteklosti, mentorici sta Tinkara Kristan in Tanja Verboten iz OŠ Šalek;
-          avtorica Jedrt Poles za raziskovalno nalogo »Vse nas je una na svet spravla« – Antonija Sternad (1873–1950), diplomirana babica iz Šoštanja, mentorja sta Marko Moškotevc in Špela Poles iz OŠ Šalek in
-          avtor Jaka Aleksander Sever za raziskovalno nalogo Odganjanje mokric z naravnimi pripravki, mentorici sta Suzana Pustinek in mag. Anita Povše iz OŠ Gustava Šiliha Velenje.

Pri srednješolcih so bili najboljši in z zlatom nagrajeni naslednji avtorji:

-          Vid Boškič Podrzavnik za raziskovalno nalogo Osja gnezdilnica in primerjava z mravljiščem, mentorica je Irena Štimac iz Gimnazije ŠC Velenje ter
-          Denis Balant in Enej Hudobreznik za raziskovalno nalogo Mobilna aplikacija za medsebojno pomoč med dijaki, mentorja sta mag. Ivan Jovan in Islam Mušić iz Gimnazije ŠC Velenje.

Pa ne pozabimo še na novo lastnico skulpture Bergmandeljc, to je mag. Tanja Majda Lesničar.

Vsem iskrene čestitke.


Priloge:

Zaključna prireditev - POVABILO


29. 03. 2023 09:03:03

Vljudno vabljeni na zaključno prireditev gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije, ki bo v sredo, 29. marca 2023, ob 17.30 uri v Domu kulture Velenje. Voditelj prireditve dr. Uroš Kuzman nas bo popeljal skozi dogodek, kjer bomo razglasili rezultate, podelili priznanja in nagrade ter izvedeli tudi kdo je letošnji prejemnik skulpture Bergmandeljc.
Pridružite se nam.


Priloge:

40 let gibanja in okrogla miza


12. 03. 2023 15:19:56

V četrtek, 9. marca 2023, ob 17. uri smo imeli v Knjižnici Velenje okroglo mizo. Moderatorka Tina Felicijan se je z gosti pogovarjala o začetkih delovanja gibanja, kako se je razvijalo, kakšne vzpone in padce je doživelo, kako deluje danes, kakšna je povezanost regijskega gibanja z državnim, kakšna je vloga mentorjev in kako dobri so avtorji. Med gosti so bili: mag Drago Šulek (pobudnik za ustanovitev gibanja), Marjeta Primožič (dolgoletna koordinatorica), Marko Pritržnik (predstavnik MO Velenje), dr. Andreja Špernjak (predsednica organizacijskega odbora Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije pri ZOTKS), dr. Erika Glasenčnik (predsednica ocenjevalnih komisij), mag. Gašper Škarja (predsednik Programskega sveta gibanja), Maja Ahtik Požegar (predstavnica OŠ mentorjev), Islam Mušić (predstavnik SŠ mentorjev), Luka Jevšenak (najuspešnejši mladi raziskovalec, prejemnik 3 zlatih, 1 srebrnega in 1 bronastega priznanja s Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije) in Karmen Hudournik (sedanja koordinatorica gibanja). Bilo je zanimivo, sproščeno in prijetno. Druženje se je nadaljevalo ob okusnih prigrizkih ter ogledu razstave.
Hvala vsem, ki ste nas počastili z obiskom, kot tudi tistim, ki ste kakorkoli prispevali k izvedbi dogodka in dodali košček v mozaik uspešnosti dela in delovanja gibanja. 


Povabilo na javne predstavitve raziskovalnih nalog


07. 03. 2023 10:38:13

Spoštovani.
V letošnjem šolskem letu 2022/2023 so mladi raziskovalci izdelali 32 raziskovalnih nalog (OŠ 18 in SŠ 14).  Česa vse so se lotili, kaj jih je zanimalo in so z veseljem raziskovali, pa še kaj … boste izvedeli na javnih predstavitvah, ki bodo potekale v ponedeljek, 13. in v torek, 14. marca 2023 na Šolskem centru Velenje in Medpodjetniškem izobraževalnem centru. Več informacij najdete v prilogi. Veseli bomo, če se nam boste pridružili.
Vljudno vabljeni.


Priloge:

Gibanje Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije praznuje 40 let


27. 02. 2023 08:26:43

Gibanje Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije letos praznuje 40 let. Ob tem jubileju bomo imeli v četrtek, 9. marca 2023, ob 17. uri v Knjižnici Velenje okroglo mizo. V sproščenem vzdušju se bo z gosti pogovarjala Tina Felicijan. Na ogled bo tudi razstava. Po koncu se bomo družili ob manjši zakuski, pogumnejši pa boste lahko preverili svoje letalske sposobnosti na simulatorju letenja, ki je bil izdelan v okviru raziskovalne naloge »Uporaba simulatorja letenja v letalski industriji«. Avtorja te naloge sta bila Gaber Čuješ in Laura Pečnik Budna, mentorja pa Uroš Remenih in Samo Železnik.
Več si lahko preberete iz prilog.

Pridružite se nam.


Priloge:

Objava Pravilnika za podelitev skulpture Bergmandeljc


13. 02. 2023 08:55:04

Programski svet gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije, je na 99. seji sprejel Pravilnik za podelitev skulpture Bergmandeljc za leto 2023. Pravilnik je objavljen v prilogi.

Pisne predloge z utemeljitvijo nam pošljite najkasneje do 22. februarja 2023 na naslov:
Šolski center Velenje 
Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije 
(za podelitev skulpture Bergmandeljc)
Trg mladosti 3 
3320 Velenje

Skulpturo Bergmandeljc bomo dobitnici/ku podelili na slavnostni zaključni prireditvi 29. marca 2023.


Priloge:

Podjetje Mega M d.o.o. predlaga temo za raziskovalno nalogo


17. 10. 2022 08:44:39

Podjetje Mega M d.o.o. z blagovno znamko MegaTel je operater IP in mobilne telefonije, ponudnik dostopa do interneta, celovitih rešitev računalništva v oblaku (virtualna pisarna), interneta stvari (IoT), naprednih lojalnostnih rešitev ter rešitev mobilnega poslovanja kot tudi aktivni akter eMobilnosti v Sloveniji je zapisano na njihovi spletni strani. V letošnjem šolskem letu 2022/2023 so za izdelavo raziskovalne naloge poslali predlog, in sicer predlagajo raziskavo interesa pravnih oseb za namestitev polnilnice za električna vozila. Vidiki:

·         koliko novih strank privabi polnilnica, ali gre za nov segment strank ali razširitev obstoječega

·         povečanje vrednosti lokacije/nepremičnine zaradi polnilnice

·         možnosti dodatne izkoriščenosti lastne sončne elektrarne zaradi postavitve polnilnice

·         promocija lokacije - postavitev na svetovni zemljevid eMobilnosti

·         razlike pri umeščanju AD in DC polnilnih postaj

·         poslovni modeli (delitev prihodka, najemnina, ...)


Za dodatne informacije se lahko obrnete na direktorja podjetja mag. Mateja Meža (matej.meza@megatel.si). Vabljeni k sodelovanju.


40 let Gibanja in sprememba imena


07. 10. 2022 13:45:52

Novo šolsko leto, nove poti, novi prijatelji, nove dogodivščine, nova odkritja, … ne boste verjeli, ampak v 40. letu še ena velika novost.  Namreč, z željo po sodelovanju tako s šolami kot tudi s podjetji iz Savinjske regije, smo z novim šolskim letom 2022/2023 spremenili ime gibanja, ki se bo sedaj glasilo »Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije«. Seveda vse aktivnosti in dejavnosti ostajajo enake. Tako smo že najavili 40. razpis za prijavo raziskovalne naloge, ki je objavljen tudi na spletni strani http://mladiraziskovalci.scv.si in vas vabimo k sodelovanju. Prijavni rok poteka vse do 21. oktobra 2022.
40 let se trudimo in vzpodbujamo mlade k raziskovanju in odkrivanju novosti s katerimi širimo svoje znanje. Naj bo izdelava raziskovalne naloge nov izziv, da pokažete svojo  kreativnost in iznajdljivost, kar bo pozitivno vplivalo na vaše nadaljnje življenje.


Najava Razpisa 2022/2023


07. 10. 2022 13:41:49

Obveščamo, da je na spletni strani http://mladiraziskovalci.scv.si že objavljen 40. razpis gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije za novo šolsko leto. Mladi avtorji lahko izdelajo raziskovalno nalogo z enega od 19 razpisanih področij. Rok za oddajo e-prijave poteka od 19. septembra do 21. oktobra 2022. Vabljeni k sodelovanju.


ZOTKINI TALENTI 2022 - Najboljši mladi talenti zasluženo prejeli svoja priznanja


21. 06. 2022 11:16:41

Svečana prireditev ZOTKINI TALENTI 2022, ki je bila v nedeljo, 19. junija, je organizirana v čast najboljšim mladim talentom, ki so se s svojim znanjem, sposobnostmi, z inovativnostjo in ustvarjalnostjo najbolje izkazali v tekočem šolskem letu na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in na srečanju mladih raziskovalcev. Zbrane je med drugim nagovoril tudi prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik, predsednik upravnega odbora ZOTKS, ki je povedal, da je izjemno ponosen, da imamo take izjemne talente in da je potrebno včasih tudi pasti, da se naučimo pobrati.

Med dobitniki zlatih priznanj iz našega gibanja so bili:
- Lana Veternik, za raziskovalno nalogo Hraniti psa z briketi ali s peleti?, ki jo je izdelala pod mentorstvom Nataše Tamše;
- Bor Golob in Eva Plešnik, za raziskovalno nalogo Kako si? Povej mi., ki sta jo izdelala pod mentorstvom Jelke Peterlin;
- Amar Omerović, za raziskovalno nalogo Star računalnik še ni za v staro šaro, ki jo je izdelal pod mentorstvom Damijana Voduška;
- Bruno Šonc, za raziskovalno nalogo Vprašanje pravičnosti in svobode pri Rawlsu, ki jo je izdelal pod mentorstvom Sandre Dostal ter
Vito Kumer, Mitja Stropnik in Dejan Mežnarc, za raziskovalno nalogo Konstrukcija in izdelava prototipa mobilnega skenerja za skeniranje poškodovanih okončin, ki so jo izdelali pod mentorstvom Viljema Osojnika in Klemna Hleba.

Vsem dobitnikom iskreno čestitamo


Nagradni izlet za osnovnošolske avtorje in mentorje


30. 05. 2022 13:51:24

Juhuhu … Pa smo dočakali petek, 27. maj 2022, ko smo se osnovnošolski avtorji in mentorji odpravili na težko pričakovani izlet.

Najprej smo si ogledali rove pod starim Kranjem, kjer smo lahko občudovali čisto prave kapnike, si ogledali razstavo mineralov in fosilov ter doživeli simulacijo letalskega napada. Pot smo nadaljevali do Blejskega gradu, kjer smo imeli prekrasen pogled na Blejsko jezero in njegovo edinstveno obliko ter okolico. Privoščili smo ti tudi originalno blejsko kremno rezino – kremšnito. V čudovitem, sončnem vremenu ter v prijetni družbi smo uživali in se imeli resnično lepo.  

56. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije in 5 zlatih priznanj


16. 05. 2022 19:37:16

56. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije je potekalo na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota. Iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline smo poslali 21 nalog; v drugi krog se jih je uvrstilo 11 (7 osnovnošolskih in 4 srednješolske). Skupno smo prejeli 5 zlatih, 6 srebrnih in 10 bronastih priznanj. Prejemniki zlatih priznanj so:

 • Lana Veternik za raziskovalno nalogo Hraniti psa z briketi ali s peleti?, mentorica Nataša Tamše (OŠ Livada),
 • Bor Golob in Eva Plešnik za raziskovalno nalogo Kako si? Povej mi., mentorica Jelka Peterlin (OŠ Karel Destovnik-Kajuh Šoštanj)
 • Amar Omerović za raziskovalno nalogo Star računalnik še ni za v staro šaro, mentor Damijan Vodušek (OŠ Gustava Šiliha)
 • Matija Stropnik, Vito Kumer in Dejan Mežnarc za raziskovalno nalogo Konstrukcija in izdelava prenosnega mobilnega skenerja za skeniranje poškodovanih okončin, mentorja Viljem Osojnik in Klemen Hleb (ŠCV, Šola za strojništvo, geotehniko in okolje ter Elektro in računalniška šola) in še
 • Bruno Šonc za raziskovalno nalogo Vprašanje pravičnosti in svobode pri Rawlsu, mentorica Sandra Dostal (ŠCV, Gimnazija).

Tudi v prihodnje stopajte po poti uspeh. Naj vas trdi orehi na poti ne ustavijo, ampak naj vam bodo zagon za iskanje novih in zanimivih rešitev.

Za dosežene rezultate vsem ISKRENE ČESTITKE.


39. zaključna prireditev gibanja Mladi raziskovalci


11. 04. 2022 20:03:08

V šolskem letu 2021/2022 so mladi raziskovalci, ob pomoči mentorjev, izdelali 31 raziskovalnih nalog; od tega osnovnošolci 16 in srednješolci 15. V ponedeljek, 11. aprila 2022, smo v Domu kulture imeli zaključno prireditev gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline, kjer smo razglasili rezultate ter podelili priznanja in nagrade. Osnovnošolcem in mentorjem je nagrade podelil župan občine Šoštanj gospod Darko Menih, srednješolcem in njihovim mentorjem pa župan Mestne občine Velenje gospod Peter Dermol.  Oba sta mlade raziskovalce pohvalila in jih vzpodbudila, da naj raziskujejo tudi v prihodnje. Skozi program nas je, na sproščen, zanimiv in hudomušen način, popeljal dr. Ambrož Kvartič. Za glasbeno spremljavo je poskrbel kvintet pozavn v zasedbi: Andraž Centrih, Teo Dobnik, Lenart Dermol, Jure Lesjak in Nina Lipnikar. Njihov mentor je Janez Šuligoj.

In katere so bile najuspešnejše naloge? Med osnovnošolci je zlato priznanje prejela raziskovalna naloga »Kako smo uglašeni?« avtorice Ditke Volk, mentorja sta Andreja Ostruh in Jože Volk iz OŠ Gustava Šilih. Pri srednješolcih je bila najboljša in z zlatom nagrajena naloga avtorja Mateja Meže z naslovom »Razvoj in izdelava močnostnega ojačevalnika«; mentor je Klemen Hleb iz Elektro in računalniške šole. Razvrstitve ostalih nalog si lahko ogledate v prilogi. Na državno srečanje, ki bo 16. maja 2022 na SPTŠ v Murski Soboti,  bomo poslali 21 raziskovalnih nalog (seznam je prav tako v prilogi).

Pa ne pozabimo še na prejemnika skulpture Bergmandeljc, ki je OŠ Karla Destovnika-Kajuha.

Mladim raziskovalcem in avtorjem iskrene čestitke.


Priloge:

Zaključna prireditev in razglasitev rezultatov


06. 04. 2022 09:42:34

Vljudno vabljeni na zaključno prireditev gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline, ki bo v ponedeljek, 11. aprila 2022, ob 17.30 uri v Domu kulture Velenje. Na prireditvi bomo razglasili rezultate, podelili priznanja in nagrade ter izvedeli tudi kdo je letošnji prejemnik skulpture Bergmandeljc. 
Veseli bomo, če se nam boste pridružili.


Priloge:

ZOTKS podelila SREBRNO priznanje Viljemu Osojniku


04. 04. 2022 06:53:29

V četrtek, 31. 3. 2022, je bila v Ljubljani v atriju Znanstveno raziskovalnega centra svečana podelitev priznanj, ki jih vsako leto podeljuje Zveza za tehnično kulturo Slovenije.
Iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline je bil predlagan Viljem Osojnik, ki se je gibanju pridružil pred 20-timi leti. V tem času je bil mentor in somentor več raziskovalnim nalogam, ki so bile tako na regijskem kot tudi državnem področju nagrajene z zlatim, srebrnim ali bronastim priznanjem.
Kot dolgoletni učitelj na Šoli za strojništvo, geotehniko in okolje, vseskozi podpira in motivira ustvarjalno-raziskovalno dejavnost tako pri dijakih kot tudi mentorjih. Je odličen pedagog in kar je pomembno – njegove raziskovalne naloge so praktične ter uporabno naravnane. Nekatere so bile prepoznane kot perspektivne za nadgradnjo in nadaljnji razvoj. Njegovo strokovno znanje in izkušnje na področju dela z mladimi raziskovalci nakazujejo, da bo tudi v prihodnje skrbel za kvaliteto in uporabno vrednost nalog. 
Gospodu Viljemu za srebrno priznanje iskreno čestitamo.


Predstavitve raziskovalnih nalog 2022


22. 03. 2022 12:04:48

Spoštovani, pa gre zares ….
V okviru gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline, bomo letos imeli javne predstavitve raziskovalnih nalog v živo. Oddanih  je bilo 31 raziskovalnih nalog (16 OŠ in 15 SŠ). Predstavitve se bodo pričele že v četrtek, 24. 3., potem pa še v ponedeljek in torek, 28. in 29. marca. Vse se bo odvijalo na Medpodjetniškem izobraževalnem centru. Več si lahko preberete v priloženem razporedu. Mogoče boste med nalogami našli tudi kakšno, ki vas bo še posebej pritegnila.
Vljudno vabljeni.


Priloge:

Seminar o javnem nastopanju


10. 03. 2022 14:42:27

Spretnosti javnega nastopanja se v svojem osebnostnem razvoju lahko naučimo in jih razvijemo do odličnosti. Za vse nas velja, da smo ob samozavestnem in pristnem nastopu, prepričljivejši.
Kako se pripraviti na javno predstavitev in narediti dober prvi vtis, kako s pozitivnim pristopom utrditi svoj govorni slog, se soočiti s tremo pri nastopih, spoznati njene vzroke ter jo odpraviti in še kaj več, boste izvedeli na Seminarju o javnem nastopanju. Izvedel ga bo gospod Islam Mušić.

Potekal bo na daljavo preko aplikacije ZOOM v sredo, 16. 3. 2022, in sicer:
-          Ob 8.30 uri za (nekje do 11. ure z vmesnim premorom) in
-          ob 11.15 uri za (nekje do 13.45 prav tako s premorom).

Od predavatelja boste naknadno prejeli povezavo za seminar. Vljudno vabljeni.


Oddaja raziskovalne naloge


10. 03. 2022 14:38:51

Rok za oddajo raziskovalne naloge je 11. marec 2022. Na spletno stran oddate nalogi v Word in .pdf obliki. Poleg elektronske oddaje, morate oddati še dva tiskana (lahko je obojestransko), nevezana izvoda nalog (nalogi lahko pošljete po pošti na naslov: Šolski center Velenje, Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline, Trg mladosti 3, 3320 Velenje ali jo prinesete osebno po predhodnem dogovoru). Tiskana izvoda lahko oddate tudi v ponedeljek, 14. 3. 2022. Tistim, ki ste raziskovalno nalogo že oddali, se prav lepo zahvaljujemo.