Najboljši ZOTKINI TALENTI 2023 zasluženo prejeli svoja priznanja


13. 06. 2023 11:43:51

Na slavnostni prireditvi ZOTKINI TALENTI, ki je bila v nedeljo, 11. junija v ljubljanskem Cankarjevem domu je Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) počastila dosežke nadarjenih mladih, ki so na različnih državnih tekmovanjih iz znanj in srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS v šolskem letu 2022/23 prikazali največ znanja in dosegli najboljše rezultate.

Letošnjo prireditev sta vodila Urban Kuntarič in Žan Brelih Hatunić, potekala pa je pod častnim pokroviteljstvom predsednice republike dr. Nataše Pirc Musar. V nagovoru je zbranim čestitala za osvojene uspehe in ob tem poudarila, da je pravi smisel tekmovanj v osebnostni rasti. Poudarila je, da »večjo vrednost od osvojene nagrade imajo možnosti, da izmerimo svoje znanje, dobimo motivacijo in zagon, da postanemo še boljši, osvojimo več znanja, spoznamo nove, podobno misleče ljudi raziskovalnega duha ter sklepamo in gojimo prijateljstva,« Hkrati pa dodala, da je »izredno pomembno, da najprej sebi, nato pa drugim dokažemo, da se znamo potruditi za to, kar nam je všeč, in da tudi takrat, ko so izzivi nekoliko težji in na videz nepremagljivi, v sebi poiščemo moč, da jih premagamo.«

Mladi raziskovalci, prejemniki zlatih priznanj iz našega gibanja, so bili:

  • Jedrt Poles za raziskovalno nalogo »Vse nas je una na svet spravla« – Antonija Sternad (1873–1950), diplomirana babica iz Šoštanja, mentorja Marko Moškotevc in Špela Poles (OŠ Šalek)
  • Jaka Aleksander Sever za raziskovalno nalogo Odganjanje mokric z naravnimi pripravki, mentorici Suzana Pustinek in mag. Anita Povše (OŠ Gustava Šiliha Velenje)
  • Živa Lušnic za raziskovalno nalogo Shizofrenija in njena stigmatizacija, mentorica Nika Kamnik (ŠCV, Gimnazija) in še
  • Lenart Frankovič in Vid Grušovnik za raziskovalno nalogo Vključevanje alelopatije v aktualne okoljske izzive, mentorici Irena Štimac in Sandra Potušek (ŠCV, Gimnazija).

Vsem dobitnikom iskreno čestitamo.