Modelarski tabor za mlade 2024


26. 06. 2024 14:02:06

Zveza za tehnično kulturo Slovenije, gibanje Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije ter Društvo modelarjev »Modelar« bodo v času od 26. 6. – 2. 7. 2024 izvedli modelarski tabor.  Udeleženci so učenci višjih razredov vseh osnovnih šol iz Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki.  
Na taboru se bodo spoznali z najrazličnejšimi metodami raziskovalnega dela na terenu, v laboratorijih in delavnicah. Poleg spoznavanja povezav med različnimi vedami je pomembno spoznavanje samega okolja v katerem se dejavnost odvija, navezovanje stikov in izmenjava izkušenj med vrstniki. Prijavilo se je 20 mladih učencev.

Program tabora je sledeč: 

·        ladijsko modelarstvo, izdelava modela čolna MČ 1 Mazu
·        letalsko modelarstvo, izdelava jadrilice A1 Nimbus

-     možnost vgradnje RV naprave, če jo udeleženec ima

-     preizkušanje modelov
       -     tekmovanje z modeli

-     športne aktivnosti
-     ogled Muzeja premogovništva

 Cilji tabora, poletne šole oz. delavnice:

·        popularizacija področja,
·        spoznavanje dejavnosti,
·        spoznavanje materialov in načinov obdelav,
·        navajanje na red in čistočo na delovnem mestu,
·        nadgradnja že osvojenega znanja, osvajanje določenih veščin za pripravo modela,
·        uporabnost osvojenih znanj v praksi,
·        seznanjanje z novim neznanim okoljem in
·        vzbujanje zdrave tekmovalnosti.

Tabor bo potekal od 26. do 28. 6. ter od 1. 7. do 2. 7. 2024.  v času od 7.00 – 16.00 ure na Osnovni šoli Gustava Šiliha Velenje. Vodja tabora je Janez Melanšek, strokovno pa sodelujejo učitelji tehničnega pouka in mentorji Društva modelarjev »Modelar«, dolgoletni izkušeni modelarji in mentorji na področju modelarstva.
Izvedbo tabora so omogočile Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj in Šmartno ob Paki ter številni sponzorji in donatorji.

Zaključna predstavitev izdelkov ter prikaz sposobnosti izdelanih modelov bo v torek, 2. julija 2024 na velenjskem jezeru – Vista od 13.30 uri dalje.  Vabljeni, da se nam pridružite in si ogledate opravljeno delo mladih »modelarjev«.