Jabolko

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj


OŠ Mihe Pintarja Toleda
Pia Šlogar, Katra Jezeršek
Irena Rošer

Jablana izvira iz Azije, razširjena pa je po vseh delih sveta. Danes so jabolka med najpomembnejšimi sadeži severne zemeljske poloble. Že v starem veku so spoznali veliko vrednost jabolk in so jih uporabljali tudi v zdravilne namene. Uživamo sveže ali kuhane plodove, iz njih pripravljamo kompote, marmelade, želeje, sokove, kis ... Zaradi lepih cvetov ali okrasnih plodov pa nekatere vrste jablan gojijo kot okrasne rastline. Jablana je tako znana, da je ni potrebno podrobneje opisovati. V naši državi je po številu dreves na drugem mestu, takoj za slivo. V našem okolju prideluje jabolka malo več kot polovica anketiranih. Večina med njimi se je odločila za do okolja prijazno pridelovanje jabolk in do okolja prijazno varstvo rastlin. Ugotovili sva, da so v prehrani med sadjem najbolj priljubljena jabolka, sledijo češnje, hruške in slive, manj breskve in najmanj marelice. V uporabi so predvsem sveži plodovi, tretjina pa uporablja tudi posušene plodove – krhlje. Iz jabolk pripravljajo različne sladice, skoraj vsi, anketirani za jabolčni zavitek, pite, kompote in čežano. Pri raziskovanju uporabe jabolk v prehrani v vrtcih in šolah smo ugotovile, da so sveži plodovi kot dodatek malici na jedilniku vsaj enkrat na štirinajst dni, pogosteje pa se na jedilniku pojavljajo sladice, predvsem kompoti, jabolčni zavitek, sokovi ... Ljudje še v veliki meri verjamejo v zdravilne učinke jabolka. Za blaženje različnih težav se poslužujejo predvsem jabolčnega kisa in svežih plodov.