Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nagrade:
družboslovne vede
ekonomija ali turizem
OŠ Nazarje
Monika Praznik, Katarina Remic
Mateja Tevž Srčič, Jožica Bezovnik
Naloga je prejela na regijskem tekmovanju Srebrno priznanje.
Naloga je prejela na državnem tekmovanju Srebrno priznanje.
V današnjem času ljudem primanjkuje časa za pripravo zdravega, polnovrednega in okusnega obroka. Veliko ljudi se ob delovnih dneh prehranjuje po gostinskih lokalih, podjetjih, šolah, skupne obroke pa pripravijo in zaužijejo le še ob vikendih. V želji, da bi povečali količino prostega časa, ki bi ga lahko preživeli kvalitetno in v krogu svojih najbližjih, si pri kuhanju pomagamo z raznimi gospodinjskimi aparati, ki nam skrajšajo čas priprave živil in olajšajo postopke priprave. V raziskovalni nalogi smo želeli ugotoviti, koliko časa nam v kuhinji lahko prihrani multifunkcijski kuhinjski robot v primerjavi s klasičnimi postopki obdelave in priprave živil. Pripravili smo devetnajst različnih jedi, z nekaterimi smo sestavili tudi vsakdanji in slavnostni meni. Vse jedi smo pripravili primerjalno na dva načina, in sicer ročno (brez uporabe električnih pripomočkov) ter z uporabo multifunkcijskega kuhinjskega robota. V obeh primerih priprave smo natančno merili čas in izračunali njegov prihranek. Ugotovili smo, da pri večini postopkov priprave jedi z uporabo kuhinjskega robota prihranimo čas, kljub temu da sta priprava in čiščenje sestavnih delov bolj zamudna kot čiščenje ročnih pripomočkov. Uporabnikom bi na podlagi rezultatov naše raziskovalne naloge priporočali, da imajo kuhinjski robot vedno pri roki, najbolje na kuhinjski delovni površini, in da ga čim večkrat uporabijo, saj tako skrajšajo čas za pripravo posameznih sestavnih delov.
Raziskovalna naloga: