Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
interdisciplinarno
biologija/sociologija
OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj
Lovro Pečnik, Marko Plankelj
Maja Ahtik Požegar
Veliko ljudi bi rado jedlo zdravo, kvalitetno hrano, po možnosti kupljeno v trgovini, saj je vse več ljudi preobremenjenih, prezaposlenih ali pa se jim enostavno »ne ljubi« ustvariti svojega vrta ali njive. Nekateri te možnosti tudi nimajo. Mnogi kupujejo zelenjavo in sadje v trgovini brez eko-bio oznake. Kljub temu te pridelke hvalijo, a pri tem pozabljajo, koliko držav mora hrana prepotovati, pod kakšnimi pogoji je pridelana, kje je nato shranjena in še bi lahko naštevali. V Sloveniji imamo veliko bio-eko kmetij, podjetij, ki se s tem ukvarjajo, celo v naši bližini. A kaj, ko večina ljudi ne ve, kaj sploh je bio-eko hrana in ji ne zaupajo. V različni literaturi sva preverila, kaj opredeljuje bio-eko hrano in na kakšen način je pridelana. Opravila sva tudi intervju z enim od lastnikov bio-eko kmetije in se pozanimala, kaj morajo te kmetije postoriti, da je hrana pridelana na resnično zdrav način. Z anketnim vprašalnikom sva prišla do informacije, koliko ljudi v okolici Šoštanja zaupa bio-eko oznaki in jim je hkrati pomembno uživanje zdrave hrane. Z nalogo želiva ljudi opozoriti na to, da je kljub težkim časom bolje dati več denarja in se prehranjevati zdravo – življenje imamo namreč eno samo.
Raziskovalna naloga: