Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
drugo
prehrana in njena kakovost
OŠ Polzela
Manca Strah, Domen Zabukovnik, Lara Sonjak
Bernardka Sopčič
Bi se raje odločili za rumeni ali vijolični sladoled? Vam je bolj pri srcu sladoled z vaniljo ali gozdnimi sadeži? Ste za bolj kvaliteten sladoled pripravljeni plačati več? To so tri vprašanja, ki so bila temelj naše raziskovalne naloge; torej je bil naš namen raziskati, kako barva, videz in okus sladoleda vplivajo na izbiro potrošnika. Najprej smo raziskali zgodovino sladoleda in ugotovili, da so prvi sladoled izdelovali že pred približno 4.000 leti iz snega in raznih sadnih sokov. Ta oblika sladoleda je najbolj podobna današnjemu sorbetu, ki ne sme vsebovati mleka. Do danes se je razvilo mnogo različnih oblik in okusov sladoleda. Sami smo se želeli poglobiti v pripravo sladoleda, zato smo najprej obiskali tovarno Frutarom Etol, ki je »skladišče« različnih okusov in vonjav. V podjetju so nam predstavili svojo zgodovino, dejavnosti ter njihove izdelke. Spoznali smo tudi sestavine in postopek izdelave domačega sladoleda. Z novim znanjem in nekaj vzorci smo se odpravili v slaščičarno De La Crême, kjer paste ter arome spreminjajo v okusne sladolede. Ogledali smo si postopek in več izvedeli o prodaji sladoleda. Pravo raziskovanje se je začelo, ko smo to okusno ledeno sladico izdelali sami. Pripravili smo 11 litrov sladoleda in s pomočjo sovrstnikov ugotovili, da dražji sladoled ni nujno tudi boljši in da mleko najverjetneje nima močnega vpliva na okus sladoleda. Všeč jim je bila nenavadna barva sladoleda, zato so ga z veseljem pojedli, malo manj pa so bili navdušeni nad nenavadnimi okusi, ki jih sploh niso prepoznali. Tako smo tri od petih hipotez delno potrdili, dve pa ovrgli.
Raziskovalna naloga: