Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nagrade:
naravoslovne vede
kemija
OŠ Petrovče
Ana Gril
Polonca Počivalšek
Naloga je prejela na regijskem tekmovanju Zlato priznanje.
Naloga je prejela na državnem tekmovanju Srebrno priznanje.
Pogosto se sprašujemo, ali so barvila, ki so dodana živilom, naravna ali umetna. Prav tako nas zanimajo njihovi učinki na naše zdravje. Moj namen je bil dokazati, da lahko z naravnimi barvili, pridobljenimi iz antocianov, živila zelo atraktivno pobarvamo. To skupino barvil sem izbrala, ker so lepih in živih barv ter imajo pozitivne zdravstvene učinke. Antociani so najpomembnejša skupina vodotopnih rastlinskih barvil. Nahajajo se lahko v različnih delih višje razvitih rastlin. Rastlinske dele obarvajo rdeče-vijolično-modro. Barvni ton je odvisen od pH vrednosti. V kislem so roza-rdeči, v nevtralnem in rahlo bazičnem pa vijolično-modri. Najprej sem izbrala rastline, ki vsebujejo večje količine antocianov in so široko dostopne. Iz njih sem z različnimi postopki (stiskanje, filtriranje, ekstrakcija ...) pridobila barvila. S papirno kromatografijo sem se prepričala, da so antociani velika skupina barvil. Za barvanje različnih gotovih napitkov in jedi sem uporabila le nekatera barvila. Izbrala sem barvila tistih delov rastlin, ki se že tradicionalno uporabljajo v prehrani. Tako sem izbrala nekatere vrste sadja in cvetov (črni ribez, aronija, hibiskus ...), s katerimi sem obarvala različne gotove napitke in jedi (mleko, jogurt, jajčni beljak ...), ki se razlikujejo po kislosti. Dodatek barvila, bogatega z antociani, tako povzroči nastanek različnih odtenkov barv. Ko sem s posameznim barvilom barvala živila z različnimi pH vrednostmi, sem dobila barvno paleto roza-vijoličnih tonov. Dokazala sem, da se vsa barvila iz skupine antocianov, ki sem jih pridobila, obnašajo kot pH indikator.
Raziskovalna naloga: