Prehrana otrok skozi čas

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nagrade:
Nazaj
drugo
biologija, gastronomija
OŠ Livada
Ana Katarina Fidler
Irena Štimac, Aleš Fidler
Naloga je prejela na regijskem tekmovanju Bronasto priznanje.
Naloga je prejela na državnem tekmovanju Bronasto priznanje.

Hrana je za normalni razvoj in življenje neizogibno potrebna, še posebej pa je pomembna v obdobju intenzivne rasti in razvoja, torej v obdobju otroštva, ko so povečane potrebe po energetski in hranilni vrednosti prehrane. Uravnotežena in zdrava prehrana otrokom omogoča normalno rast in razvoj, hkrati pa jim daje energijo za opravljanje njihovih funkcij in obnavljanje organizma. Zanimalo me je, ali so se otroci skozi čas podobno prehranjevali, so tudi včasih veljala podobna načela zdravega prehranjevanja, kot veljajo danes. Včasih so bili otroci bolj fizično aktivni, kot smo danes. Več časa so namenili igri v naravi, danes smo otroci dosti več za računalnikom. Naši stari starši, ki so odraščali v kmečkem okolju, so v svojem otroštvu pomagali staršem pri kmečkih opravilih, delu na polju, zato sem sklepala, da so uživali bolj kalorično hrano, kot jo uživamo otroci danes. Pa so jo res? Na to vprašanje sem skušala odgovoriti tako s pomočjo ankete kot z eksperimentom, v katerem sem pripravila obroke in računala njihovo kalorično vrednost. Včasih je bila hrana pretežno pridelana doma ali kupljena na tržnicah, danes jo večinoma kupujemo v trgovinah, kjer je tudi veliko uvožene, predelane hrane. Je bila hrana včasih bolj zdrava ali pa lahko trdimo, da si z modernimi načini prehranjevanja danes bolj prizadevamo k zdravi prehrani? Moja raziskovalna naloga pa je nenazadnje pripomogla k mnogim prijetnim spominom na otroštvo in nostalgiji po najljubših, skoraj že pozabljenih jedeh.

Raziskovalna naloga:
Prehrana otrok skozi čas
PrenosOgled