Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
interdisciplinarno
biologija, pedagogika
OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj
Pika Kretič, Lara Stropnik, Saša Jazbec
Maja Ahtik Požegar
Z vseh strani nas obveščajo, kako pametno in zdravo je jesti zelenjavo, kako naj pojemo pet kosov sadja na dan, da bomo potem lepi, zdravi in polni energije. Same pa opažamo, da v jedilnici vedno pogosteje ostaja solata, do skoraj nihče ne je zelja, da od malice nesemo vse hruške nazaj v kuhinjo in podobno. Odločile smo, da ugotovimo, kako radi imamo na naši šoli zelenjavo in sadje, kako pogosto jo uživamo, kaj sploh poznamo in koliko smo jo pripravljeni poskušati. Zanimalo nas je, kako je s tem pri najmlajših, srednjih in najstarejših učencih, ali so med njimi razlike, ali mlajši otroci pogosteje uživajo zdravo zelenjavo in ali res postajamo z leti bolj izbirčni. Učencem smo nekaj zelenjave tudi ponudile, da smo videle, kako pogumni so in kako sprejemajo nove okuse. Ugotovitve so zanimive, morda jih drugo leto razširimo v novo nalogo, v kateri bomo poskušale priljubljenost sadje in zelenjave ne samo ugotavljati, ampak tudi malo povečati!
Raziskovalna naloga: