Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nagrade:
humanistične vede
etnologija
OŠ Gustava Šiliha
Lana Turinek, Tinkara Stvarnik
Anita Povše, Suzana Pustinek
Naloga je prejela na regijskem tekmovanju Zlato priznanje.
Naloga je prejela na državnem tekmovanju Srebrno priznanje.
Prehrana v času mladosti naših babic ni bila bogata. Zadostovala je le za osnovno preživetje, večkrat so živeli na pragu lakote, saj so bili odvisni od lastnega pridelka. Še posebej boren je bil nabor sladic. Sladice so bile na jedilniku navadno le ob posebnih priložnostih. Ker je zelo malo podatkov o prehranjevalnih navadah iz časa naših babic, sva se odločili, da bova raziskovanje usmerili v takratno pripravo sladic. V ta namen sva oblikovali anketo, pri kateri je sodelovalo 16 anketirancev. Dodaten vir informacij so bili ustni viri. Najosnovnejše podatke sva pridobili od najinih babic. Tako sva dobili veliko podatkov o takratnih prehranjevalnih navadah, delno tudi podatke o takratnem življenju ter predvsem recepte sladic, ki so jih pripravljali v sredini 20. stoletja v Šaleški dolini. Zbrali sva 24 receptov za sladice, ki so jih pripravljale takratne gospodinje. Vse zbrane sladice sva skuhali oz. spekli ter seveda poskusili. Ugotovili sva, da se veliko sladic pripravlja tudi v današnjem času, torej so se stari recepti ohranili. Razlika je le v tem, da se sladice danes pripravljajo pogosteje in da so recepti nemalokrat izpopolnjeni. Recepti za sladice so danes bolj zapleteni, za pripravo potrebujemo več različnih sestavin, pripomočkov in več časa. Zato so naju zanimali stari, preprosti, a dobri recepti, ki sva jih včasih pomagali pripravljati babicam. Poseben čar najinega raziskovanja je predstavljal kvalitetno preživet čas, v katerem sta se povezali dve generaciji.
Raziskovalna naloga: