Uporaba barvil v prehrani

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj
interdisciplinarno
kemija, gospodinjstvo
OŠ Mihe Pintarja Toleda
Jona Zamrnik
Irena Rošer

Umetna barvila niso vedno najbolj primerna za uživanje in je boljše uporabiti naravna. Namen te raziskovalne naloge je povečanje uporabe naravnih barvil, ki niso škodljiva za naše zdravje. Raziskovala sem preteklost uporabe barvil, splošno uporabo, sestavine umetnih barvil ter primerjala barvo, okus ter vonj hrane, ki sem jo obarvala. Do rezultatov sem prišla z barvanjem jajc, ki sem jih pobarvala z naravnimi barvili (vino, čebulni olupek in rdeča pesa) in umetnimi barvili, ter primerjala produkte. Z literaturo sem dobila ideje za naravna barvila ter hrano, ki jo najpogosteje barvamo. S svojo raziskovalno nalogo sem dokazala, da se umetna barvila ne razlikujejo veliko od naravnih barvil pri barvanju, saj imajo podobne učinke. Tako je dokazano, da bi lahko naravna barvila uporabljali pogosteje, saj vemo, iz česa so narejena, kako jih pridobijo in nam prej koristijo kot škodujejo. Naravna barvila so tudi cenejša v primerjavi z umetnimi. Umetna barvila so velikokrat narejena iz insektov, ki so posušeni, zdrobljeni in skuhani v amoniaku, da lahko naredijo barve, kot na primer naravna rdeča (E120), ki jo lahko najdemo v sokovih, bombonih in še veliko drugih prehranskih artiklih. Žalostno pa je, da je to barvilo velikokrat navedeno kot naravno. Zaradi tega sem izbrala raziskovalno nalogo na temo barvil, da bi sebe in tudi mnoge druge opozorila na to težavo.

Raziskovalna naloga:
Uporaba barvil v prehrani
PrenosOgled