Sladkor v živilih

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nagrade:
Nazaj
drugo
prehrana
OŠ Gustava Šiliha
Borja Ranzinger
Irena Sušec, Anita Povše
Naloga je prejela na državnem tekmovanju Zlato priznanje.

V preteklosti je prehrana človeka vsebovala minimalne količine sladkorja, danes pa ga pojemo preveč, kar ima negativne učinke na naše zdravje. Sladkor se namreč ne nahaja le v sladkarijah in sladkih pijačah, temveč tudi v hrani, kjer ga sploh ne bi pričakovali. Raziskoval sem, kje vse se nahaja sladkor ter s katerimi živili ga zaužijemo največ. V ta namen sem med otroki in odraslimi zbral njihove dnevne jedilnike. Vsak jedilnik posebej sem pregledal in ocenil povprečno vrednost zaužitega sladkorja. Rezultati so pokazali, da otroci zaužijejo več sladkorja kot odrasli. Zaužijejo ga v sladkarijah, sladkih pijačah in namazih, medtem ko odrasli zaužijejo več sladkorja s sadjem in kosmiči. Dnevno zaužijejo otroci za približno eno tretjino sladkorja več kot odrasli. Opravil sem tudi anketo in ugotovil, da večina dobro pozna bolezni, ki jih prinaša sladkor. Otroci omejevanju sladkorja posvetijo najmanj pozornosti, ženske pa največ. V trgovinah sem popisal vsebnost sladkorja v živilih in jih razdelil v skupine, npr. sadje, kruh in krušni izdelki, sladke pijače … Največ sladkorja vsebujejo sladkarije, sladki namazi in sladke pijače, vsebujejo pa ga tudi druga živila, ki po okusu niso sladka (mesni in mlečni izdelki, slani prigrizki, zelenjava). Ljudi želim seznaniti s skritim sladkorjem, ki ga prehranska industrija v vse večjih količinah dodaja hrani. Od sladkorja lahko postanemo odvisni, le-ta našemu zdravju tudi škoduje, zato je prav, da smo o njem dobro informirani.

Raziskovalna naloga:
Sladkor v živilih
PrenosOgled