Odganjanje mokric z naravnimi pripravki

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nagrade:
Nazaj
biotehniške vede
ekologija z varstvom okolja
OŠ Gustava Šiliha
Jaka Aleksander Sever
Suzana Pustinek, Anita Povše
Naloga je prejela na regijskem tekmovanju Zlato priznanje.
Naloga je prejela na državnem tekmovanju Zlato priznanje.

Mokrice, kopenski raki enakonožci, so pomemben člen pri razgradnji organskih ostankov v ekosistemu. Pogosto jih najdemo na vrtu, kjer se prehranjujejo z organskim materialom in tako tudi nemalokrat zaidejo na naše pridelke. To me je privedlo k moji raziskavi, saj sem poleti opazil veliko obgrizenih jagod, na njih pa mokrice. Osnovni namen moje raziskave je bil odkriti naravno škropivo, ki bi odganjalo mokrice s pridelkov. V ta namen sem pripravil pet naravnih škropiv, in sicer iz koprive, kamilice, kave, popra in sode bikarbone. V urejen terarij sem naselil populacijo mokric, ki je predstavljala okoli 40 odraslih osebkov, in le-te uporabil kot testne organizme. S pripravljenimi škropivi sem poškropil 5 rezin krompirja, ki sem ga uporabil kot testni medij. Za ocenitev obgrizenosti rezin krompirja sem si pripravil 4-stopenjsko lestvico. Nato sem 13 dni dvakrat na dan ocenjeval obgrizenost rezin krompirja, da bi ugotovil učinkovitost pripravljenih škropiv. Dodatno rezino krompirja sem uporabil kot kontrolo. Najmanj učinkovito je s krompirja odganjal mokrice pripravek iz koprive, najbolj pa pripravek iz sode bikarbone. Slednji je pospeševal delovanje encima polifenol-oksidaze v krompirju, kar je povzročilo njegovo intenzivnejšo počrnitev. Ugotovil sem, da se s počrnjenim krompirjem mokrice ne prehranjujejo. Zato sem izdelal še dodatno škropivo iz polifenol-oksidaze, ki sem ga dobil z ekstrakcijo iz krompirja. To škropivo se je izkazalo kot najbolj učinkovito.

Raziskovalna naloga:
Odganjanje mokric z naravnimi pripravki
PrenosOgled