Ekološka pridelava in predelava hrane

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj


ŠCV, Poklicna in tehniška šola za storitvene dejavnosti
Andreja Repas, Bojana Podkrižnik, Ida Borovnik
Antonija Jakop

Ekološka pridelava hrane je vsak dan bolj pomembna. Ljudje se bolj kot kadarkoli zavedajo pomena zdrave prehrane na zdravje. Za slovensko kmetijstvo je značilno, da v mnogih območjih še vedno prevladujejo ekstenzivni načini pridelovanja hrane. Ti predeli so ekološko neobremenjeni in primerni za ekološko kmetijstvo. Ekološke kmetije vključujejo kombinacijo živinoreje, poljedelstva ali vrtnarstva pa tudi sadjarstva in vinogradništva. Namen naloge je bil spoznati, katere kmetije se odločijo za ekološko kmetovanje, kaj pridelujejo, s katerimi problemi se srečujejo pri živinoreji oziroma poljedelstvu, koliko svojih pridelkov tržijo. Z anketo, intervjuji in drugimi viri informacij smo ugotovile, da se za ekološko kmetovanje ljudje odločajo, ker se zavedajo pomena zdrave, brez kemičnih sredstev pridelane, hrane. Za ekološko kmetovanje so značilne določene prepovedi in omejitve, zato se te kmetije v večji meri odločajo za živinorejo kot za poljedelstvo, kjer je v prvih letih ekološkega kmetovanja potrebno veliko fizičnega dela. Večji del ekoloških pridelav kmetije porabijo kar za lastno oskrbo, le manjši del jih ponudijo na tržišču.