Namazi nekoč in danes

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj
humanistične vede
etnologija
OŠ Gustava Šiliha
Ema Bačić, Žana Povše
Suzana Pustinek, Anita Povše

Hrana je eden od osnovnih pogojev za preživetje. Za ljudi priprava hrane ni zgolj nujno opravilo, ampak je lahko izgovor za prijetno druženje in izmenjavo izkušenj. Tako sva dobili idejo, da bi se ob pripravi različnih namazov tudi midve lahko družili, hkrati pa bi pripravili zanimiv in pester obrok. Osnovni namen najine raziskave je bil primerjava med pripravo in sestavinami za pripravo namazov nekoč in danes. Na začetku najine raziskave sva pregledali nekaj kuharskih knjig in receptov za namaze na spletu. Opravili sva intervju z gospo Stanko Plesec, upokojeno kuharico, in ji postavili 12 vprašanj. Sami sva pripravili 16 izbranih namazov. Oblikovali sva vlog, v katerem sva prikazali postopek priprave izbranih namazov. Ugotovili sva, da je tako v starih kot novejših kuharskih knjigah zelo malo receptov za namaze. Prava zakladnica najrazličnejših receptov za namaze pa so različne spletne strani. Starejši recepti vključujejo manj sestavin, ki niso nujno bolj zdrave od sestavin, ki jih v namaze vključujemo danes. Sestavine v današnjih namazih so zelo raznolike, prilagojene različnim okusom in prehranskim posebnostim. Različni gospodinjski pripomočki nam danes bistveno olajšajo pripravo namazov, saj jih z njihovo pomočjo hitreje pripravimo. Ugotovili sva, da pri pripravi namazov mešanje raznolikih sestavin in vsaj ščepec domišljije lahko zadovolji potrebo po različnih hranilnih snoveh, ki jih naše telo potrebuje.