Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
interdisciplinarno
biologija, tehnika
OŠ Gustava Šiliha
Kristian Muha
Suzana Pustinek, Simon Muha
V raziskovalni nalogi sem preučeval proces fermentacije kislega zelja in dejavnike, ki vplivajo na končni izdelek. Osredotočil sem se na primerjavo domačega in kupljenega zelja ter vpliv različnih vrst in količin soli na fermentacijo. V eksperimentu sem pripravil 24 vzorcev zelja in spremljal potek kisanja z merjenjem pH ter senzorično analizo končnega izdelka. Rezultati kažejo, da vrsta in količina soli pomembno vplivata na hitrost fermentacije in lastnosti kislega zelja. Na podlagi ugotovitev sem izdelal fermentator, s katerim sem preveril rezultate prvega poskusa in iskal optimalne pogoje za enakomerno fermentacijo. S to raziskavo sem želel bolje razumeti dejavnike, ki vplivajo na kakovost kislega zelja, ter prispevati k izboljšanju postopka domače fermentacije.