Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nagrade:
drugo
prehrana
OŠ Livada
Nuša Pipan
Nataša Tamše, Maja Zakošek Pipan
Naloga je prejela na regijskem tekmovanju Zlato priznanje.
Naloga je prejela na državnem tekmovanju Zlato priznanje.
Svetovno prebivalstvo hitro narašča in naj bi do leta 2050 doseglo 8 do 10 milijard ljudi, kar pomeni velik pritisk na kmetijstvo in živinorejo. Da bi zadostili prihodnjim potrebam po hrani, je nujno raziskati alternativne, trajnostne vire hrane. Rastlinske beljakovine, kot so beljakovine v grahu in stročnicah, so običajna alternativa, vendar se zaradi svojih prehranskih prednosti vse bolj uveljavlja tudi uživanje žuželk. Žuželke so bogate z bistvenimi hranilnimi snovmi in so za ljudi popolnoma užitne, vendar jih kulturni predsodki in odpor, zlasti v zahodnih družbah, ovirajo pri sprejemanju. Namen te raziskovalne naloge je ugotoviti pripravljenost slovenskega prebivalstva za uporabo živil na osnovi žuželk in oceniti, ali so ta živila prehransko in kulinarično primerljiva s tradicionalnimi recepti. Izvedena je bila raziskava, s katero smo ugotavljali, kako pripravljeno je slovensko prebivalstvo na uživanje ličink mokarjev kot alternativnega vira beljakovin. Prostovoljci so nato sodelovali v slepem testu, v katerem so primerjali tradicionalne sladice z različicami, ki so vsebovale mokarjevo moko. Rezultati so pokazali, da imajo Slovenci na splošno odpor do uživanja žuželk. Kljub temu so prostovoljci poročali o minimalnih razlikah v okusu, videzu in vonju med obema različicama sladic. Poleg tega so izračuni učinkovitosti pokazali, da so se ličinke mokarjev izkazale bolje od običajnega mesa na večini področij, vključno s porabo energije in nastankom odpadkov, razen pri vsebnosti