Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
tehniške vede
elektrotehnika, elektronika in robotika
ŠCV, Elektro in računalniška šola
Žan Zabukovnik
Klemen Zaponšek
Raziskovalna naloga obravnava avtomatizacijo v gostinstvu ter njen vpliv na učinkovitost in kakovost storitev. Uvedba robotskih barmanov in baristov omogoča hitrejšo, dosledno in natančno pripravo pijač, hkrati pa odpira vprašanja o zmanjšanju delovnih mest in spremembi izkušnje strank. Avtomatizirani sistemi lahko optimizirajo določene naloge, upravljanje zalog, zmanjšujejo odpadke in znižujejo operativne stroške, vendar zahtevajo visoke začetne naložbe, stalno vzdrževanje ter družbeno prilagoditev. Robotika avtomatizira proizvodne procese ter izboljša produktivnost, natančnost in varnost. Programirljivi roboti, opremljeni s senzorji, omogočajo hitro prilagajanje različnim nalogam. Avtomatizacija zmanjšuje potrebo po klasičnih poklicih, vendar ustvarja nova delovna mesta na področjih programiranja, vzdrževanja in upravljanja avtomatiziranih procesov. Ključni izziv ostaja iskanje ravnovesja med tehnologijo in človeškim dejavnikom. Kljub tehnološkemu napredku je pomembno zagotoviti, da avtomatizacija ne poslabša uporabniške izkušnje ali povzroči večjih družbenih sprememb brez ustrezne prilagoditve.