Čokolada - sladka razvada

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj


OŠ Gustava Šiliha
Špela Janežič, Tamara Zajc
Karmen Grabant

Z raziskovalno nalogo sva želeli ugotoviti, katera čokolada je najbolj priljubljena, raziskati njeno sestavo, koliko čokolad pojedo ljudje v enem tednu glede na starost in potrditi najino hipotezo, da ljudje pojedo preveč čokolade. Prevelike količine začnejo jesti že otroci, kar jim kasneje povzroča zasvojenost in depresijo. Predvidevava tudi, da je kupljena čokolada bolj kakovostna od doma narejene. Nalogo sva razdelili na dva dela. V teoretičnem delu sva več informacij o čokoladi in njenih sestavinah poiskali v literaturi, v praktičnem delu pa sva skuhali več različnih vrst domačih čokolad. Izmerili in izračunali sva nekatere kemijske in fizikalne lastnosti (vsebnost sladkorja in maščob, temperatura tališča in strdišča, čas strdišča, viskoznost, gostoto in trdoto …) in s pomočjo degustacije določili najbolj priljubljeno čokolado (po vonju in okusu) glede na spremenjen odstotek sestavin. Prišli sva do zaključkov in ugotovili, da: - so ljudje po zaužitju čokolade bolj srečni, - jo vsak začne jesti že zelo zgodaj, - je kupljena čokolada res boljša od doma narejene, - so mozolji le oblika alergije pri nekaterih, drugače jih čokolada ne povzroča.