Uporaba dišavnih in začimbnih rastlin

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj


OŠ Mihe Pintarja Toleda
Kaja Flis, Dina Alijagić, Živa Čonkaš, Barbara Čuješ
Irena Rošer

Spoznanja, do katerih smo prišle pri raziskavi uporabe dišavnih in začimbnih rastlin v gospodinjstvu, so nas spodbudila, da smo raziskavo razširile na uporabo teh zelišč v kuhinjah vrtcev in šol ter gostinskih obratih, kozmetičnih in masažnih salonih. Namen naše raziskave je bil spoznati, katere dišavnice in začimbe se najpogosteje uporabljajo v kuhinjah vrtcev in šol, predvsem nas je zanimalo, v kolikšni meri se uporaba zelišč razlikuje od uporabe v gospodinjstvih, koliko so zelišča zastopana pri pripravi in uporabi kozmetičnih in lepotilnih sredstev v kozmetičnih in masažnih salonih. Ugotovile smo, da se za razliko od gospodinjstev, kjer se pripravlja zmerno začinjena hrana, v kuhinjah vrtcev in šol pripravlja blago začinjena hrana. Pri njeni pripravi uporabljajo dišavne in začimbne rastline v manjših količinah, predvsem pa zelišča z blagim, prijetnim, ne premočnim vonjem in okusom, medtem ko v gostinskih lokalih pripravljajo zmerno začinjeno hrano s tradicionalnimi zelišči. Prav tako smo pravilno predvidevale, da se v kozmetičnih in masažnih salonih uporabljajo predvsem industrijsko pripravljeni preparati na zeliščni osnovi. Dišavne in začimbne rastline so pomembne pri pripravi hrane, saj s pravimi dišavnicami in začimbami, z njihovo pravilno kombinacijo in uporabo v ustreznih količinah jedem zboljšamo okus, ga okrepimo, ublažimo ali dopolnimo, pri tem pa moramo obvezno ohraniti osnovni okus jedi.