Vitamin C v krompirju

Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nazaj


CSŠ Velenje, naravoslovna usmeritev
Zalika Klemenc, Božena Delčnjak
Tanja Pirtovšek

Na krompirju vrste DESIREE sva ugotavljali količino vitamina C (askorbinske kisline) skozi njegovo vegetacijsko dobo in skozi čas skladiščenja. Krompir sva posadili aprila 1990 in ga izkopali septembra 1990. Do marca 1991 sva ga skladiščili v temni kmečki kleti. Vsak mesec sva opravili analize količine askorbinske kisline, ko je imel krompir kalčke, pa še okoli njih. Količina askorbinske kisline je od posaditve pa do julija 1990 dokaj hitro naraščala. Julija je bila količina askorbinske kisline največja. Takrat je bil krompir najbolj zrel in tako najprimernejši za uživanje. Potem pa se je začelo obdobje mirovanja, ko krompir ni več rasel in količina askorbinske kisline je začela upadati. Upadala je tudi v času skladiščenja. Okrog očescev je bila količina askorbinske kisline najprej manjša kot v ostali sredici, potem pa sta se ti dve količini začeli približevati druga drugi.