Področje:
Tema:
Šola:
Avtorji:
Mentorji:
Nagrade:
drugo
živilska tehnologija
OŠ Gustava Šiliha
Eva Kozman, Lucija Koren, Tjaša Ocvirk
Anita Povše, Suzana Pustinek
Naloga je prejela na regijskem tekmovanju Bronasto priznanje.
Naloga je prejela na državnem tekmovanju Zlato priznanje.
Jedilna olja so v zadnjem času v veliki meri nadomestilo živalske masti pri uporabi v gospodinjstvu. Zaradi večjega povpraševanja se je na tržišču pojavilo vedno več vrst in znamk jedilnih olj. Prav tako je različna njihova kvaliteta in cena. Kvaliteta jedilnih olj se razlikuje zaradi njihovega načina pridobivanja in predvsem zaradi vsebnosti prostih maščobnih kislin. Tista olja, ki vsebujejo večÿnenasičenih maščobnih kislin, so bolj kvalitetna, kar je navadno označeno na etiketi. Prav tako kvaliteto olj podaja kislinska stopnja, ki je tudi označena na etiketi. Vendar pa verjamemo, da je zelo malo ljudi, ki bi si podrobno ogledalo etiketo ali celo razumelo kaj te vrednosti pomenijo. Zato je bil osnovni namen naše raziskovalne naloge ugotoviti kvaliteto jedilnih olj, ki se pojavljajo v naših trgovinah in ugotoviti, koliko olj in katera olja uporabljajo gospodinje ter kako dobro poznajo pokazatelje kvalitete teh olj. V ta namen smo izvedle anketo med gospodinjami in z različnimi poskusi določile kvaliteto izbranih olj. Zanimalo nas je tudi, kako se kvaliteta olj spreminja po večkratni uporabi. Izbira jedilnih olj je v veliki meri odvisna od navad, okusa in cene. Ni nujno, da je dražje olje tudi kvalitetnejše. Pri izbiri olja je zelo pomembno tudi to, za kaj bomo olje uporabili. Nekatera olja so namreč primernejša za hladne jedi, kot so solate, druga pa za toplotno obdelane jedi. Zato sta poznavanje in uporaba različnih olj pomembna za pripravo kvalitetnih, zdravih jedi.
Raziskovalna naloga: