Šaleško raziskovalno gibanje in rezultati


06. 05. 2021 19:04:53

V šolskem letu 2020/2021 so raziskovalci v gibanju Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške izdelali in predstavili 41 raziskovalnih nalog. Kot smo v tem času že vajeni, smo morali zaradi pandemije koronavirusa prilagoditi tudi naše delo. Tako smo v četrtek, 6. maja 2021, ob 18. uri razglasili rezultate v živo preko kanala YouTube. Skozi program sta nas, hudomušno in sproščeno, vodila Ana Repas in Gaber Čuješ, ob pomoči še drugih dijakov Elektro in računalniške šole Šolskega centra Velenje. Mentorsko palico pa je v rokah trdno držal gospod Peter Vrčkovnik.
Vas zanima, kdo so letošnji prejemniki priznanj in katere so najboljše, torej nagrajene naloge? Ne skrbite, vse to najdete v prilogah. Lahko pa povemo, da najboljša osnovnošolska naloga nosi naslov »S kakšno samopodobo otroci vstopajo v jutrišnji dan?« in je delo Taje Pipan, pod mentorstvom Nataše Kotnik in dr. Maje Zakošek Pipan. Najboljšo srednješolsko nalogo »Energija kapljice« sta  oblikovala in izdelala avtorja Jan Konečnik in Danaj Čebular, po vodstvom mentorjev Petra Vrčkovnika in Islama Mušića.
Poleg nagrajenih pa objavljamo tudi seznam nalog, ki se bodo udeležile državnega srečanja. Rok za prijavo je 14. maj 2021. Drugi krog državnega srečanja naj bi bil 28. in 29. junija 2021.

Tudi letos smo podelili skulpturo Bergmandeljca. Člani programskega sveta smo se odločili, da skulpturo Bergmandeljca podelimo mag. Aniti Povše, saj že več kot 23-let aktivno in uspešno delovanje v tem Gibanju. Bila je mentorica tako osnovnošolskih kot tudi srednješolskih raziskovalnih nalog. Teh je bilo preko 50.  Da dela zelo dobro, kažejo številke. Že več kot 40 nalog je bilo uvrščenih na državno tekmovanje; med njimi je bilo 9 nalog nagrajenih z zlatim priznanjem. Je tudi avtorica Raziskovalčevega praktikuma (2012), priročnika za izdelavo in predstavitev raziskovalne naloge, ki je bil letos dopolnjen in ponatisnjen. Radi pa jo imajo tudi njeni učenci in sodelavci, saj kljub zdravstvenim težavam nadaljuje svojo poklicno in osebno pot; mnogokrat nam je prav zaradi tega vzgled in spodbuda pri ustvarjanju naših življenjskih zgodb.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!


Priloge: