Simboli in logotipi

Dober dan! kliče bergmandeljc, ki letos jemlje v svoje budno varstvo šaleško raziskovalno gibanje. Znak gibanja postaja oreh; treti orehe pomeni iskati rešitve.

Oreh se veže tudi na pravljico o škratu, ki je dal ljudem orehove vejice, in tistemu, ki je škrata ubogal, so se orehi spremenili v zlato (škrat = mentor). Strte orehe ponosno nosi na kup šaleški, rudarski škrat bergmandeljc, varuh skritih zakladov. Z novim znakom smo tudi v imenu gibanja obdržali samo bistveno in odložili magično-retorično floskulo o razvoju Šaleške doline; ker vsak razvoj ni nujno pozitiven.

Poslovili smo se tudi od kompleksnega starega znaka. Novega je laže uporabljati, je bolj sproščen, oseben, živ in vesel ter si ga zato lažje zapomnimo. Predvsem pa nastopa v domači zgodbi o premogu, iz katerega je zraslo mesto, brez katerega tudi raziskovalnega gibanja ne bi bilo; torej gradi našo identiteto, prepoznavnost pod širnim nebom. Naj nas torej bajeslovni bergmandeljc opominja, da ni raziskovanja brez domišljije in da realni svetovi capljajo za domišljijskimi. Da bi z veseljem iskali in našli ter ustvarjalno strli veliko debelih, zdravih orehov, in da bi bila njihova jedrca v žepu koristna popotnica na razburljivem potepanju skozi življenje.

Rok Poles, univ. dipl. inž. arhitekture, avtor znaka